Pagini

joi, 3 mai 2012

Taxa pe apa de ploaie, mai scumpă decât factura la întreţinere!


Vine vara bine-mi pare, scuteşte-ne Doamne de ploaie! Nu de alta dar apa de ploaie care se scurge în canalizări, este mai scumpă decât apa de uz casnic. În ţara lui „Cănuţă, om sucit”, totul este posibil. În urma unei analize realizate foarte recent a reieşit ca în lunile mai ploioase, o familie cu un consum mediu de apă ajunge să primească o factură mai consistentă la întreţinere, din cauza apei de ploaie care este preluată de sistemele de canalizare (care sisteme de canalizare, mi-aş permite să întreb).

Ca să înţelegeţi mai bine, vă voi explica, aşa cum mi-a explicat şi mie site-ul Mediafax, despre ce este de fapt vorba. Apa meteorică (denumirea pretenţioasă şi snoabă a apei de ploaie) este inclusă în factura de întreţinere a oricărei locuinţe fiind considerată ca făcând parte din sistemul de canalizare, transport şi epurare a apelor uzate, sistem ce bineînţeles presupune niscaiva cheltuieli, susţinute din banii contribuabililor (adică al nostru). Calculul apei meteorice este un algoritm lăsat moştenire de pe vremea răposatului mare comunist şi este păstrat cu sfinţenie până în ziua de astăzi. Cantitatea de apă căzută era stabilită la nivel naţional şi fiecare plătea în funcţie de suprafaţa totală a spaţiilor deţinute.

Chiar dacă statistic s-a demonstrat faptul că nivelul pluviometric este diferit de la o zonă la alta a ţării, după anii ’90, în lipsa altor reglementări, s-a mers pe acelaşi principiu. În 2002 a fost luată o hotărâre prin care sistemul de calcul al apei meteorice se bazează pe înmulţirea cantităţii multianuale de apă cu suprafeţele totale ale incintelor, construite sau neconstruite, declarate de fiecare utilizator.

Adică fie ploaie, fie nu, contribuabilul trebuie să plătească apa de ploaie, denumită preţios, apă meteorică. Bineînţeles că acest aspect a dus la nemulţumiri, dacă ţinem cont de faptul că în România, numărul mediu al zilelor cu precipitaţii ajunge undeva la doar 200 de zile.

Şi care credeţi că sunt câştigătorii trofeului „cele mai rapide creşteri de preţ”? Cheltuielile cu apă, salubritate şi canal, bineînţeles (în perioada 2001-2011). Ele au urcat de 6.7 ori, ceea ce înseamnă de trei ori mai mult decât restul cheltuielilor, titrează Mediafax.

Sursa : Aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc ca esti alaturi de mine.