Pagini

marți, 3 iulie 2012

Cum să devii un optimist

Pesimistul are un avantaj major în fața optimistului. El întotdeauna se așteaptă la ce este mai rău și niciodată nu este dezamăgit. Această afirmație este destul de ambiguă și are două sensuri, dar ambele sensuri sunt corecte. Pesimistul niciodată nu este dezamăgit pentru că mai rău nu se poate și niciodată nu este dezamăgit pentru că răul va veni întotdeauna atras de gândirea sa negativă. El are capra bolnavă și se resemnează la gândul că aceasta va muri. Dacă moare nu va fi mult mai supărat întrucât se aștepta la asta. Optimistul, pe de altă parte s-ar putea să sufere mai mult dacă capra moare, dar el va încerca din toate puterile să o salveze și uneori va reuși.
Optimismul sau pesimismul sunt doar probleme de percepție, reprezintă un mod de raportare la aceeași realitate. Călătorul dacă se uită în sus vede curcubeul, vede cerul, vede păsările și se bucură. Dacă se uită în jos vede noroiul drumului în care i se afundă picioarele. Totul depinde în ce direcție ne uităm. Din fericire, prea puține momente din viață pot fi considerate total albe sau total negre. Ne plimbăm printr-o mare de tonuri de gri. Astfel, în fiecare situație există o parte negativă dar și o parte pozitivă. Dacă te concentrezi pe aceasta din urmă ești un optimist. Știința a demonstrat că pesimiștii sunt mai bolnavi, sunt mai triști și relaționează cu mai multă dificultate cu ceilalți oameni. Cine are nevoie de un prieten care este tot timpul morocănos și nemulțumit?
Iată câțiva pași care te pot ajuta să devii optimist:
Pasul 1
- Toată lumea este împotriva ta. Nu există niciun motiv rațional sau științific care să susțină o asemenea afirmaíe. Această percepție este greșită și trebuie să o înlături de urgență.
Pasul 2
Folosește cât mai des următoarele afirmații:
- Orice este posibil.
- Evenimentele nu mă influențează, eu sunt creatorul lor.
- Am control absolut doar asupra atitudinii mele față de viață.
- Întotdeauna mai există o șansă.
- Am ales ca viața mea să fie una pozitivă.
- Fiecare călătorie, oricât de lungă ar fi, chiar și către optimism începe cu primul pas. Îl fac astăzi.
- Întotdeauna se poate și mai rău.
- Zâmbesc și voi primi mai multe zâmbete.
- Convinge altă persoană să nu mai fie pesimistă. Acest lucru te va ajuta și pe tine.
- Ascult muzică optimistă. Citesc cărți și urmăresc filme cu un mesaj optimist.
- Lasă-l pe altul să parcheze în locul tău, frânează și lasă-l să intre de pe o străduță laterală. Fă câteva gesturi bune și vei privi viața cu mai multă plăcere.
- Dacă poți să-ți faci viața ta sau a altuia mai bună. Fă acest pas.
- Câteodată pesimismul îți este insuflat de familie sau de prieteni. Dacă constați că acest lucru este adevărat, luptă împotriva lui.
Pasul 3
- Trecutul te marchează, el stă la baza a ceea ce ești azi. Dacă ai avut experiențe nefericite în trrecut s-ar putea să ajungi pesimist, dar… nu uita că ziua de azi este baza pe care se clădește viitorul tău. Prezentul este momentul în care trăiești iar trecutul nu este egal cu viitorul. Trebuie să te schimbi azi ca să ai un viitor mai bun.
Pasul 4
Tu ești cauza nu efectul vreunui eveniment. Nu te mai gândi la tine ca la o victimă nevinovată lovită de o nenorocire întâmplătoare. Gândește-te la tine ca la un generator de evenimente. Tu ești cel care face lucrurile să se întâmple. Astfel te poți concentra asupra modurilor în care îți poți îmbunătăți existența.Viața este împânzită de riscuri. Mereu trebuie să iei decizii riscante. Uneori aceste decizii vor fi greșite. Acesta este și motivul pentru care sunt numite riscante. Totuși, dacă ești activ și iei decizii, vei constata că e mai bine să deții un bagaj de decizii bune și rele decât să ai traista goală și să aștepți să ți se întâmple ceva.
Pasul 5
Viața este scurtă și cu fiecare minut cu care te plângi vei avea mai puține minute în care să te bucuri


Sursa: Aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc ca esti alaturi de mine.