Pagini

sâmbătă, 6 octombrie 2012

MANIPULARE SI MINCIUNA PRIN ASA-ZISELE " DESCOPERIRI SI CERCETARI STIINTIFICE" !!


Probabil multi dintre dvs au auzit sau au citit titluri de stiri in genul " Oamenii de stiinta de la Cambridge au descoperita ca..." sau "Cercetarile facute de oamenii de stiinta de la Harvard au scos la iveala ca..." . Si probabil nu de putine ori vi s-au parut ciudate sau cel putin... suspecte, descoperirile oamenilor de stiinda (in special britanici).

   O investigatie amanuntita a publicatiei "Nature", a scos la iveala multiplele informatii false si frauda stiintifica facuta de foarte multi dintre acesti "renumiti cercetatori". Publicatia a tras un semnal de alarma in lumea stiintifica si medicala cu privire la pericolul pe care il reprezinta raspandirea acestor informatii false. Aceste lucruri sunt cu mult mai grave,cu cat ele influenteaza modul in care medicii prescriu medicamente pentru pacienti sau pot influenta chiar alegerile facute de oameii de rand in fiecare zi..

    Motivul a acestui fenomen? Unul dintre ele este lacomia.Acei cercetatori care reusesc sa convinga un set de institutii de faptul ca descoperirile lor sunt veridice, primesc recompense consistente in bani. Chiar daca multi sunt nevoiti sa-si retraga "descoperirile" de pe masa evaluatorilor,exista si cazuri ambigue care trec mai departe si au castig de cauza,chiar daca ele nu au un fundament stiintific chiar atat de solid pe cat pare.

   Un alt motiv al fraudei stiintifice este dorinta unei "Recunoasteri Internationale". Este cunoscut faptul ca universitati ca Oxford, Cambridge sau Harvard au un renume international. Acest renume trebuie insa intretinut. Cum? Simplu. "Cercetatorii de la Universitatea Oxford/Harvard/Cambridge au descoperit ca...."

 Cel mai recent caz a unei fraude stiintifice, este cazul prezentat in presa olandeza ,cel al psihologului Diederik Stapel de la Tilburg University, a manipulat datele propriilor studii pentru a colecta de la guvernul olandez recompense in valoare de 2.2 milioane de euro.

Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc ca esti alaturi de mine.