Pagini

vineri, 12 aprilie 2013

Motive să închizi televizorul şi să iei o carte bună

Cărţile ne deschid drumul către noi universuri unice şi captivante. Sunt o modalitate de a călători cu gândul în timp şi în spaţiu, de a explora lumi reale sau fictive, de a cunoaşte mai multe, de a ne dezvolta imaginaţia şi de a ne relaxa prin desprinderea de problemele şi activităţile cotidiene. Cititul aduce multe beneficii oricui, la orice vârstă. Eşti curios să afli care sunt acestea?

Foto: inc.comUn studiu din 2012 realizat de Institutul Român de Studii Sociale a arătat că mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi nu au citit nicio carte în acel an, informează Gândul. O treime dintre aceştia au vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Doar 15% au citit mai mult de cinci cărţi, în timp ce 21% abia dacă au terminat una sau două.

Îngrijorător este şi faptul că cititul este considerat o activitate ruşinoasă, arată un alt articol al publicaţiei Gândul. În urma unui studiu organizat de National Literacy Trust din Marea Britanie, s-a arătat că 17% dintre tinerii britanici cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani s-ar simţi ruşinaţi dacă ar fi „prinşi" de prieteni citind.
Chiar dacă statisticile nu sunt îmbucurătoare, beneficiile acestei activităţi rămân valabile, iar acordarea unui interval de timp zilnic pentru a citi trebuie încurajată. De ce?

În primul rând, îţi dă „un buton unic de pauză pentru a înţelege şi pentru a percepe", spune Maryanne Wolf, directorul Centrului pentru Cercetarea Cititului şi al Limbilor din cadrul Universităţii Tufts, aflăm de pe site-ul lui Timi Gustafson. În timpul unui film sau al unei emisiuni, nu poţi opri derularea firului acţiunii pentru a îţi acorda timp să înţelegi sau să reflectezi mai profund asupra a ceea ce se întâmplă. În schimb, o carte cere un efort mai mare de concentrare şi stimulează gândirea, ajutând dezvoltarea inteligenţei, susţine aceasta.

În timp ce tu citeşti, creierul tău este stimulat şi „pus la lucru" pentru că efortul depus în această activitate este mult mai mare decât cel necesar perceperii imaginilor sau cuvintelor transmise oral, afirmă Timi Gustafson.

Mai mult, cititul este o activitate mult mai relaxantă decât ascultarea unei înregistrări, arată un studiu din Anglia, publicat de PRNewswire din martie, 2009. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că suntem intens asaltaţi de informaţii venind din multe părţi, ceea ce a condus la formarea obiceiului de a micşora atenţia faţă de stimulii exteriori.

Cititul pavează calea spre cunoaştere, te ajută să îţi creşti coeficientul de inteligenţă şi să îţi măreşti performanţele în exprimare. Mai mult, ceea ce suntem sau ce devenim şi alegerile noastre sunt intens influenţate de ceea ce am citit şi am dobândit prin această activitate. Acest lucru a fost confirmat de un studiu organizat de cercetătorii de la Colegiul Dartmouth şi Universitatea de Stat din Ohio, susţine Timi Gustafson. Se pare că exemplul oferit de personajele din cărţi are puterea de a influenţa comportamentul celui care citeşte, susţine unul dintre autorii studiului, dr. Geoff Kauffman. El consideră că un astfel de efect este produs doar în cazul cărţilor, datorită implicării directe a cititorului în acţiune, acesta nefiind un simplu spectator.

Nu în ultimul rând, cititul ne relaxează, iar acest lucru a fost susţinut de 63% dintre participanţii la un sondaj realizat în Anglia, în 2008.

În ceea ce priveşte copiii, se pare că doar zece cărţi oferite micuţilor de patru ani îi ajută să îşi dezvolte mult mai bine acea parte a creierului responsabilă de actul vorbirii şi al gândirii, arată un studiu efectuat de Universitatea din Pennsylvania, informează Daily Mail. Mai mult, din studiu a reieşit că micuţii care abia la vârsta de opt ani primeau cărţile respective nu au experimentat aceleaşi beneficii.

Introducerea copiilor în lumea cărţilor este foarte importantă, mai ales că acest obicei îi ajută să îşi dezvolte imaginaţia, dar şi performanţa de a vorbi şi a învăţa cuvinte, arată iVillage. De asemenea, această activitate le poate dezvolta abilităţi de exprimare coerentă şi le extinde orizonturile, notează aceeaşi sursă. Nu în ultimul rând, începută de timpuriu, activitatea le poate stimula apetitul pentru citit şi le alimentează dorinţa de cunoaştere, arată aceeaşi sursă.

Iată câteva dintre beneficiile aduse de această activitate care ne relaxează, dar ne şi provoacă imaginaţia şi mintea. Ce alte efecte pozitive ale cititului ai mai putea adăuga?

Sursa : http://www.semneletimpului.ro/stiri/Cititul-%E2%80%93-antrenament-pentru-creier-9512.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc ca esti alaturi de mine.