Pagini

miercuri, 13 mai 2015

Curs de desen holistic - dezvoltare personala

Metoda a fost dezvoltata de Dr Betty Edwards, in baza cercetarilor facute de neurobiologul Roger W. Sperry.
Betty Edwerds, profesor de desen la vremea respectiva, a intuit ca, abilitatea de a desena si picta nu este innascuta, ci oricine este in stare sa le dezvolte. A inceput sa studieze elevii carora le venea greu sa deseneze anumite obiecte. A constatat ca acestia nu vedeau la fel cu colegii lor care stiau sa deseneze. Cercetarile psihologului Roger W. Sperry( distins cu premiul Nobel pentru munca sa) despre functionarea emisferelor cerebrale au pus in lumina diferenta semnificativa in functionarea celor doua emisfere.Cea stanga care este verbala, logica, analitica , rationala , pe cand cea dreapta este non-verbala, vizuala, intuitiva, creativa, cu un mod de a percepe holistic ( ca intreg) lumea.Asa devine posibil ca in timp ce desenam ne pierdem simtul timpului, nu percepem senzatia de foame.Pur si simplu, cel care stie sa deseneze isi schimba modul de a percepe si a vedea. Aceasta recunoastere a dus la elaborarea metodei de desen cu emisfera dreapta.
Modul de functionare al metodei
In timpul cursului se creeaza o atmosfera aparte, si se folosesc anumite instrumente , se fac anumite exercitii speciale care pun in functie emisfera dreapta si armonizeaza functionarea celor doua emisfere. Din aceasta cauza e nevoie de participarea totala pe parcursul celor patru zile.Cursul nu poate fi intrerupt, nu poate fi efectuat acasa, deoarece imediat am reveni in modul de functionare obisnuit, cel cu emisfera stanga . In timpul cursului invatam suficiente tehnici care ulterior sa ne ajute oricand sa intram in acea stare de creativitate a emisferei drepte.
Tehnica desenului cu emisfera dreapta
Contrar credintelor noastre, pentru a desena nu e nevoie de o dexteritate speciala.Daca stii sa scrii poti invata sa desenezi. Conform teoriei doamnei Betty Edwards e nevoie de 7 nivele de abilitate ca sa ajungi sa desenezi artistic. Acestea sunt:
1. Perceptia contururilor
2. Perceptia spatiilor
3. Perceptia raporturilor si relatiilor dintre linii
4. Perceptia luminilor si a umbrelor
5. Perceptia intregului
6. Abilitatea de a desena din amintire
7. Abilitatea de a desena din imaginative
In cadrul cursului nostru ne vom ocupa de dezvoltarea primelor cinci abilitati.In decursul celor patru zile vom invata sa desenam portret dupa poza, dar dupa insusirea tehnicilor vom fi capabili sa desenam orice.
Exercitiile care sunt accesibile pentru toata lumea, servesc pentru doua scopuri.In primul rand invatam sa desenam,dar desenul este un mijloc, nu un scop.Iti vei creste semnificativ tehnica de desen in aceste patru zile, vei invata sa desenezi portret, dar asta este doar un subprodus. Emisfera noastra stanga functioneaza la o capacitate de 4000 de biti, iar cea dreapta la 11 milioane de biti. Scopul principal este sa-ti exploatezi posibilitatile emisferei cerebrale drepte,posibilitati care sunt limitate de lumea noastra rationala,sa redescoperi si sa-ti traiesti creativitatea, intuitia,puterea creativa . Prin toate acestea vei reusi sa-ti imbunatatesti , imbogatesti diferite domenii ale vietii tale.
In timpul cursului, in timp ce se lucreaza la exercitii, activam emisfera dreapta si accesam o stare de constiinta modificata. Pot aparea chiar stari de plans, crize de nervi … acestea fiind semnul faptului ca tensiunile, blocajele , credintele limitative incep sa se dizolve. Desenul ne ajuta la reducerea stressului,la dizolvarea temerilor, la reasezarea stimei de sine si nu in ultimul rand in cresterea increderii in propriile forte. Prin insusirea noului mod de a “vedea” se schimba modul in care ii percepem pe semenii nostrii, relatiile noastre se inbunatatesc. Creativitatea o putem extinde ulterior si la alte domenii ale vietii noastre.
Si tu esti capabil sa desenezi!!!
Marea majoritate dintre noi traim convinsi ca nu suntem capabili sa asternem pe hartie realitatea din jurul nostru. De-a lungul vietii am creat acel sistem de convingere ca suntem incapabili de a desena.
Fricile si gandirea logica a emsiferei stangi ne impiedica sa ne exprimam cretivitatea.Foarte multi dintre noi nici nu indraznim sa ne imaginam ca am fi in stare, asemenea unui artist, sa ne exprimam trairile interioare sau pur si simplu din placere sa asternem pe hartie un lucru care ne place.
Scopul acestui curs este sa invatam, cum putem impiedica rationalitatea emisferei stangi sa blocheze creativitatea emisferei drepte.
In aceste patru zile nu vom invata viclesuguri, ci tehnici, cu ajutorul carora vom intensifica functionarea emisferei drepte.Astfel emisfera stanga, functionala in marea majoritate a timpului,va deveni mai tacuta , se va diminua “palavrageala”, galagia din creierul nostru (adica dialogul din mintea noastra ,care uneori devine prea intensiv). In aceste conditii emisfera drepta se va putea face auzita iar tu vei reusi sa asterni pe hartie cea ce iti doresti.
Acest curs te ajuta sa iti schimbi modul de a vedea realitatea din jurul tau, iti va da o noua perspectiva despre functionarea lumii.Toate acestea iti vor aduce o crestere a armoniei interioare, marind eficienta vietii tale.Scopul nostru este si
-cresterea creativitatii,
-dezvoltarea capacitatii de rezolare a problemelor
-intarire stimei de sine, si a increderii in propriile puteri
-Insusirea unui nou mod de a vedea,indepartarea de probeme,cresterea curajului de a lua hotarari
Despre emisfere…..
Creierul are doua emisfere care sunt facute sa lucreze impreuna. Emisfera stanga controleaza partea dreapta a corpului, iar emisfera dreapta contoleaza partea stanga.
Emisfera stanga – sediul limbajului, cuvantului, implica aspectele lingvistice ale scrierii, este sediul calculului logic, cifrelor, rationamentelor, capacitatii de analiza si abstarctizare. Prin ea, orice perceptie se traduce in reprezentare logica, semantica si fonetica.Emisfera stanga este logica, rationala, matematica, aristotelica, stiintifica, calculata.
Persoana dominata de emisfera stanga comunica cu exteriorul pe baza unui cod logico-analitic, are gust pentru dictionare, vocabular, are grija de a numi obiectele si clasele, prefera detaliile, prezinta logic faptele, are preferinta pentru relatiile cauzale unilaterale (cauza – efect), poseda arta de a structura frazele. Ea cauta de asemenea sa aibe explicatii pentru orice, gandirea fiind metodica si structurata. Inexplicabilul pentru astfel de persoane este o slabiciune.
Emisfera dreapta – sediul gandirii fara limbaj, al intelegerii nonverbale, al recunoasterii formelor, perceptiilor spatiale. Ea este responsabila pentru tonul si intonatiile vocii, pentru ritm, muzica, imaginatie, simtul culorilor, visarii.Emisfera dreapta este intuitiva, ilogica, irationala, poetica, platonica, imaginativa, romantica, mitica, religioasa.
Persoana prefera sa aibe cat mai multe analogii, scheme in abordarea universului, sintetizeazand si exprimand rezultatele cunoasterii in imagini. Imaginatia si intuitia isi au locul in aceasta emisfera, care este sediul competentei artistice si muzicale. Imaginatia creatoare afectiva isi are sediul in aceasta emisfera. Persoana cu aceasta emisfera dominanta are o memorie video spatiala, preferand o abordare intuitiva, interactiva sintetizand relatiile intre obiecte, folosind asociatiile de idei, reconstituind informatiile intr-un tot unitar. Persoana judeca lucrurile in dependenta de context, neizolat.
Avand in vedere aceste caracteristici s-au pus in evidenta profesiile in care sunt implicate una sau alta dintre emisfere in mod preponderent:- profesii care implica folosirea emisferei stangi: inginer, tehnician, economist, administrator, medic, jurist, informatician, chimist, matematician;- profesii care implica folosirea emisferei drepte: muzician, dansator, scriitor, artist, poet, psiholog, sculptor, expert in relatii umane, filozof (fondator de sistem), manager, actor.
Pentru a testa ce parte a creierului folosesti in mod preponderent priveste urmatoarea imagine timp de 30 de secunde:

Conform “The Daily Telegraph”, daca imaginea femeii se misca in sensul acelor de ceasornic, inseamna ca iti folosesti preponderent partea dreapta a creierului. Daca imaginea femeii se misca in sens invers acelor de ceasornic, inseamna ca iti folosesti preponderent partea stanga a creierului.
La la Universitatea Yale a fost dovedit dupa un studiu de 5 ani asupra creierului omenesc si a functiilor lui ca ambele sensuri de miscare ale imaginii femeii pot fi observate si ca numai 14% dintre subiectii testati o pot vedea miscandu-se in ambele directii.
Unii oameni o vad miscandu-se si intr-o directie si in alta, dar cei mai multi o vad miscandu-se intr-o singura directie. S-a ajuns la concluzia ca persoanele care incearca si reusesc sa o vada intorcandu-se in cealalta directie au un IQ peste 160, ceea ce inseamna aproape un geniu.
Cursul de la Roman a fost un real succes ! Voi impartasi cu voi cateva poze  :














Urmatorul eveniment la Roman va incepe pe 30 iulie 2015
Locurile sunt limitate - 10 
Pret : 550 lei \ 4 zile
Rezervarea se face prin achitarea unei sume de 100 lei
Pentru detalii puteti suna la 
Iudita : 0744.616.651
Andreea : 0765.543.008

https://www.facebook.com/events/712501082191621/
http://www.desencuemisferadreapta.ro/

Un comentariu:

  1. e un truc, daca stai si o privesti atent se vede cum isi schimba sensul de miscare si nu sunt un geniu, este pe net, m-am uitat acum, e secvential.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc ca esti alaturi de mine.