Oriunde v-aţi duce, veţi găsi pretutindeni oameni care spun “nu” numai pentru a-şi face simţită autoritatea, pentru a fi cineva. Dacă spui “Da, domnule”, parcă te simti inferior, parcă ai fi subordonatul cuiva, un fel de nimeni. Numai atunci spui “Da, domnule”.
“Da” este pozitiv şi “nu” este negativ.
Retineţi: “nu” este cel care satisface egoul; “da” este metoda prin care vă puteţi descoperi Sinele. “Nu” amplifică egoul; “da” îl distruge.
Mai întâi, încercaţi să vedeţi dacă puteţi spune da. Numai dacă nu puteţi spune da, dacă vă este absolut imposibil, atunci spuneţi nu.
Noi procedăm însă invers: întâi spunem nu; dacă este absolut imposibil să spunem nu, abia atunci, dezolaţi, spunem da.
Încercaţi. Faceţi un legământ: timp de 24 de ore vă angajaţi să raspundeţi prin da la orice situaţie. Simplul angajament şi este suficient pentru a vă simţi mai relaxat.
Practicaţi metoda în cele mai obişnuite situaţii! Copilul dumneavoastră vă roagă să mergeţi la film. El vrea să meargă; “nu”-ul dumneavoastră nu înseamnă nimic pentru el. Dimpotrivă, el devine o invitaţie, o atracţie, căci dacă dumneavoastră vă amplificaţi egoul, copilul se va simţi obligat să şi-l amplifice şi el pe al lui. Va încerca să meargă la film în pofida refuzului dumneavoastră. De altfel, el a învăţat diferite metode de a transforma “nu,,-ul în “da”, de a vă schimba părerea. Ştie că este suficientă puţină insistenţă, un mic efort, si “nu”-ul devine “da”.
Timp de 24 de ore, încercaţi prin toate mijloacele să începeţi cu “da”. Veţi constata că nu este deloc uşor, dar repetat veţi deveni conştient de faptul că v-aţi obişnuit să spuneţi “nu” la toate. Renunţaţi la acest obicei. Treceţi la “da” şi observaţi cât de relaxant este acest lucru.
A gândi corect înseamnă a gândi afirmativ. Asta nu înseamnă că trebuie să renunţaţi complet la “nu”. Trebuie doar să începeţi cu “da”. Priviţi totul prin prisma lui “da”. Dacă acest lucru este absolut imposibil, atunci spuneţi “nu”. Veţi constata însă că dacă începeţi cu “da”, nu mai rămân multe lucruri la care puteţi spune “nu”. Invers, dacă începeţi cu “nu”, nu mai rămân multe lucruri la care să puteţi spune ”da”. Punctul de plecare înseamnă că aţi realizat 90% din ceea ce trebuia făcut, începutul colorează totul, chiar şi sfârşitul.
A gândi corect înseamnă a gândi cu o minte afirmativă, dispusă către acceptare. Gândiţi în termenii lui “da”.” Mesaje De Suflet
{Osho – Farmacie pentru suflet}
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Multumesc ca esti alaturi de mine.