Sa ne imaginam o lume in care munca e rasplatita in produse sau in care fiecare isi obtine strictul necesar pentru supravietuire prin troc. Comunitatea Freeconomy din Marea Britanie functioneaza exact asa. Fondatorul ei, Mark Boyle, a renuntat mai intai la folosirea banilor, in 2008, initial pentru un an, insa si-a pastrat acest stil de viata pana astazi si il descrie intr-un scurt interviu acordat TOTB.
de Timea Racz
„Daca ne-am creste singuri mancarea, nu am arunca o treime din ea, cum facem acum”, a scris Mark Boyle pentru publicatia The Guardian. „Daca ne-am fabrica singuri scaunul si masa, nu le-am arunca de fiecare data cand redecoram. Daca ne-am curata singuri apa potabila, probabil ca nu am contamina-o”. Britanicul traieste asa in fiecare zi, aproape intru totul independent de toate elementele societatii de consum. Foloseste internetul si telefonul mobil, insa acesta din urma ii serveste doar pentru primirea apelurilor. Internetul ii este furnizat gratuit in ferma eco unde ii invata pe copii, in sistem de voluntariat, mestesuguri traditionale: agricultura, fierarie, tamplarie.
Faptul ca foloseste computerul i-a fost reprosat de mai multe ori, insa Mark spune ca daca ar renunta complet la posibilitatile de comunicare, convingerile lui n-ar fi auzite de nimeni. Pe blogul sau de pe site-ul The Freeconomy Community, britanicul ii indruma pe cei interesati cum sa adere la o forma de viata in afara economiei (de exemplu, prin impartasirea uneltelor si a experientelor), si reflecta asupra propriului concept de viata, asupra viitorului ei si a principiilor sustenabilitatii.
La sectiunea Filosofia gratuitatii, Mark Boyle scrie: „Scopul comunitatii Freeconomy este sa-i reuneasca pe oamenii din comunitatile locale in jurul simplului act al impartasirii. Impartasirea resurselor nu numai ca este mai benefica pentru mediu, dar si costa mai putin si ajuta la legarea unor prietenii. Este o situatie din care fiecare iese invingator”. Mark a scris si o carte despre experienta sa de un an, sub titlul „Omul fara bani. Un an de viata fara economie”. Hotnews a scris la randul sau despre stilul neobisnuit de viata al britanicului, care acum a acceptat sa vorbeasca pentru Think Outside the Box, intr-un scurt interviu telefonic.
Cum ai ajuns la concluzia ca banii sunt raul absolut?
Nu cred ca exista un rau absolut, dar cred ca exista consecinte ereditare, inevitabile, ale folosirii a ceea ce numim ‘bani’. Provin dintr-un mediu economic si afacerist, am avut o firma de produse bio, iar in 2007 am ajuns la punctul in care am inceput sa ma ocup de problemele principale ale lumii – distrugerea mediului inconjurator, agricultura industrializata…M-am gandit: oare careia dintre ele mi-as dedica viata? Am ajuns la concluzia ca toate problemele se concentreaza intr-un anumit punct (banii – n.r.), iar eu trebuie sa ma desprind de tot ce inseamna consumerism.
In ultimii 50-100 ani, consumatorul si produsele de consum s-au indepartat extrem de mult, nu mai pretuim energia integrata in procesul de fabricare si nu ne gandim la prejudiciile cauzate. Astfel, stilul nostru de viata afecteaza mediul, lucrurile create de om si celelalte specii. In ultimul an de studiu, am citit mult din filosofia lui Ghandi. Unul dintre cele mai cunoscute citate ale lui este: „Fii tu insuti schimbarea pe care o vrei in lume”. Mi-am dat seama ca daca vreau sa vorbesc despre efectele negative ereditare ale banilor, eu trebuie sa fiu cel care renunta primul la ei.
Intr-un fel castigi bani, chiar daca nu ii folosesti. Este „profitabil” sa traiesti fara bani?
Nu, pentru ca totul se duce la organizatii de caritate (rade). In adancul sufletului, sunt un idealist, dar zi de zi trebiue sa fiu si realist. Nu cred ca va veni o lume in care mimeni nu va folosi bani. Acum ei sunt prezeni in viata fiecaruia, deci mesajul meu este mai degraba sa fim cat mai putin dependenti de ei. Trebuie sa facem niste concesii – cealalta optiune ar fi ca nu am purta aceasta convorbire.
Aproximativ cati aderenti ai la acest stil de viata?
Proiectul meu principal, site-ul Freeconomy, este prezent acum in peste 150 de tari cu comunitati locale active. Avem numerosi participanti si in Romania. Aici, in sat, locuiesc vreo 20 de persoane, peste 25.000 in intreaga lume si zilnic primesc sute de e-mailuri in care oamenii imi scriu ca vor sa traiasca astfel. Insa nu pot raspunde la toate cererile.
Cum arata o zi obisnuita din viata ta?
Oamenii cred ca zilele mele sunt foarte diferite de ale altora, dar nu este asa. Inca imi place sa ma bucur de avantajele economiei de scara, nu fac zece minute ceva, ca ma apuc inca zece de altceva. In schimb, o zi tai lemnele, in alta zi ma ocup de cresterea plantelor, de recolta…in fiecare zi muncesc mult. Dimineata imi fierb ceaiul si imi pregatesc micul dejun pe cuptorul cu lemne. Hainele mi le spal cu nuci de sapun, dintii, cu oase de peste macinate. Nu fac 15 lucruri diferite intr-o zi; viata mea este mai normala decat s-ar crede.
Crezi ca s-ar putea creste chiar si un copil fara bani?
Unii care s-au mutat acum in sat vor sa aiba copii si cred ca aceasta va fi o experienta nemaipomenita. Vor avea un sat intreg care sa-i educe, nu doar cativa profesori. Consider ca pentru copiii viitorului vor fi necesare alte abilitati decat cele de acum. Peste 50 de ani, nu va mai fi nevoie de o diploma in design, de exemplu, in schimb [copiii] vor trebui sa-si insuseasca abilitati traditionale, care vor fi adecvate schimbarilor mediului inconjurator
Foto: The Huffington Post (cu permisiunea lui Mark Boyle)
Sursa : Aici
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Multumesc ca esti alaturi de mine.