Facebook Like

Tu nu ești singur

EMAG

joi, 27 iunie 2013

Mainile si degetele



Mana este, asemenea talpii pentru gamba, piesa “maestra’ a bratului. Este extremitatea bratului asupra careia se rasfrange toata actiunea a carei realizare finala nu ar fi posibila fara ea.
Mana reprezinta stadiul final prin care actele noastre, finalizarea si finetea lor se realizeaza. Cuvantul “mana” are aceeasi origine cu cuvantul “manifestare”, “manifestat”. Mana reprezinta la un anumit moment dat, trecerea de la conceptual la real, de la idee la realitate, ea serveste si pentru a “vorbi”, la comunicare. Si nu e adevarat doar pentru muti, dar si pentru numeroase culture din lume. Gestica mainilor este adesea mai puternica si marcanta decat vorbele. Numeroase studii au demonstrat  importanta gesturilor in comunicare. Ceea ce a fost numit, in acest domeniu, “comunicare non-verbala”,  parea a avea mai multa importanta decat cuvintele (vedeti lucrarile profesorului Meharabian). Acest tip de comunicare este primul pe care-l cunoastem si experimentam in viata.  De fapt, relatia intre mama si copil, schimburile si semnele de afectiune si recunoastere se fac prin atingere si prin intermediul mainii. Ea este deci un vector de transmisie si de comunicare. Ea serveste actiunea de a da si a primi. Ea poate si sa atinga si sa simta si chiar sa inlocuiasca ochiul. Este deci si un vector de perceptie. Prin intermediul mainii percepem sau transmitem energiile. Natura mainilor este religioasa, terapeutica, pacifista. Palma si fiecare deget sunt captorii si emitatorii energiilor noastre. In fiecare din degete incepe sau sfarseste un meridian de acupunctura (vezi Spune-mi unde te doare). Acesta determina, prin tipul de energie vehiculat, rolul degetului caruia ii este atasat. O sa vedem in continuare fiecare deget in parte.

 Dar ca suport final al actiunii, mana este si vectorul puterii, un simbol al puterii. In numeroase culturi, ea reprezinta puterea regala si chiar divina (a fi in mainile Domnului). Mana ne permite sa strangem, sa tinem, sa incatusam sau sa strivim.

Modul in care este stransa mana cuiva este foarte semnificativ pentru modul in care persoana intrevede relatia cu cel pe care-l saluta. Persoanele care abandoneaza vointa de putere asupra celuilalt, dau mana. Regasim, deci, pentru mana, majoritatea rolurilor, simbolice sau nu, care corespund bratului. Diferenta rezida in faptul ca, mana actioneaza in stadiul final, in timp ce bratul, transmite. Putem compara simbolic bratul intreg cu o sageata. Mana este varful acestei sageti, iar bratul este bara acesteia. Miscarea sagetii este transmisa de bara (brat) dar varful (mana) este cel care asigura patrunderea acesteia in tinta.

Durerile mainilor ne vorbesc de raportul cu actiunea manifestata asupra lumii exterioare. Tensiunea, durerea, suferinta mainilor semnifica faptul ca raportul nostru cu aceasta lume este unul de stapanire, de putere, de posesie sau aviditate. Vrem sa tinem prea multe, sa strangem, sa stapanim lumea sau indivizii, prin dorinta de dominara sau prin frica. Mana care se inchide este cea care retine, careia ii e teama ca lucrurile ii scapa, care se apara sau ataca si vrea sa loveasca (pumnul strans).
 Din acest motiv le explic uneori pacientilor mei ca viata si tot ce se petrece poate fi simbolizat printr-un pumn de nisip. Daca vrem sa-l avem si sa-l conservam, trebuie sa tinem mana deschisa, pentru ca daca o inchidem, pentru a pastra nisipul, acesta ne scapa prin toate interstitiile mainii. Mana pacifista sau primitoare este mereu deschisa, in timp ce mana care lupta, care striga razbunare sau cea care ameninta este mereu inchisa. Mainile si pumnii sunt foarte legati si suferintele lor adesea simultane sunt semnul unei dificultati majore in a se lasa prins de lume, a slabi dominatia, posesia sau puterea asupra lumii.
Cazul lui Dominique, pe care-l dau exemplu in capitolul despre poliomelita, zugraveste perfect dinamica si suferinta pe care le implica.

DEGETELE
Degetele reprezinta terminatiile “fine” ale mainii. Sunt “detaliile” acestora, si, in consecinta, terminatiile actelor noastre, detaliile actiunilor sau modul nostru de a actiona. Fiecare reprezinta, la randul lui, un detaliu diferit, un mod sau o faza specifica pe care o decodificam datorita meridianului energetic care se termina sau debuteaza in degetul in cauza. Ca element periferic si de finalizare a actiunii, el permite usor individului de a se servi de el ca mijloc de “feed - back”, de revenire asupra actiunii. Multumita fiecarui deget si punctelor energetice care se afla la extremitatile lor, putem stimula sau evacua inconstient, dar eficace, eventualele tensiuni regasite la acest nivel. Din acest motiv, sunt in acelasi timp, locul si mijloacele privilegiate pentru multiple neinsemnate “acte ratate” zilnice care ne par intamplatoare si nesemnificative. Dar nu e niciodata intamplator faptul ca ne taiem, intepam, julim sau scrantim un anumit deget al mainii. E vorba, de fiecare data, de un proces “usor” dar precis, al unei cautari de exprimare sau/si evacuare al tensiunii. Acest proces poate functiona deoarece, punctul energetic situat la extremitatea fiecarui deget, este si un “punct sursa” sau “punct al primaverii”. Este punctul renasterii potentiale a energiei, datorita careia poate aparea o noua dinamica sau prin care, vechea dinamica se poate “reincarca” si sa-si schimbe polaritatea.
Propun aici doar, asa cum am facut si pentru degetele de la picioare, semnificatia globala a fiecarui deget si suferintele care vor aparea. Pentru a intelege mai in detaliu toata dinamica situata in spatele acesteia, e suficient sa revedeti Spune-mi, in partea dedicata meridianului energetic exact care soseste in degetul respectiv, caruia ii imprima dinamica sa generala.

DEGETUL MARE (dm)
Dm este degetul in care se termina meridianul Plamanului. Este degetul de protectie, de aparare si al reactivitatii in raport cu lumea exterioara. Copiii stiu foarte bine acest lucru atunci cand spun, in toate tarile lumii ”pouce, eu ma opresc / piua ” sau “piua, eu nu mai joc”, sau atunci cand isi sug degetul in momentul cand au nevoie sa fie “asigurati”. Faptul ca, in zilele noastre, din ce in ce mai des, copiii nu isi mai sug degetul mare si aratatorul sau inelarul semnifica foarte clar lipsa reperelor si a nevoii lor profunde de securitate. Dm reprezinta securitatea exterioara, protectia prin aparare in timp ce aratatorul si inelarul reprezinta cautarea securitatii, nu prin aparare ci prin unitate. Aceasta nevoie de unitate, interioara si exterioara (pentru sine-insusi si familie) e asociata cautarii de putere, de actiune asupra lumii exterioare.
 Dm poate fi si degetul care reprezinta tristetea sau apararea. In toate cazurile, traumatismele (rani, taieturi, entorse, arderi) sau patologiile dm (reumatisme, artroze) sunt in legatura cu aceste nevoi de protectie, de aparare fata de agresiunea lumii, imaginara sau reala, sau legat de un eveniment  trist.

ARATATORUL
   Este degetul de la care incepe meridianul Intestinului Gros. Este degetul care reprezinta protectia dar in sensul evacuarii resentimentelor, expulzarea lor in exterior. Acest fapt il face sa fie degetul cererii, autoritatii, acuzarii, amenintarii. Este degetul care ordona, dirijeaza si indica directia, care ameninta. Tensiunile si suferintele acestui deget sunt legate de nevoie de evacuare, in sensul de a nu mai pastra in sine. Trairea este resimtita ca “neacceptabila”, ca si cand ar trebui eliminate, mergand eventual pana la sensul cel mai larg al cuvantului “a elimina’ (amenintare). E vorba in general de evacuarea simpla a evenimentului trait care nu ne-a convenit. Durerile acestui deget pot sa exprime si o tendinta excesiva de a da directive sau de autoritate, care e nevoita sa se evacueze dat fiindca e in exces.

MAJORUL
Majorul e degetul in care se termina meridianul Stapanului Inimii. E degetul structurii interioare, al guvernarii interioare a lucrurilor si chiar a sexualitatii (“puterea”asupra altora care aduce placere, ofera placere sinelui). E degetul care reprezinta satisfactia evenimentului trait si al actiunii pe care o exercitam asupra lumii si al carei rezultat ne aduce satisfactie. Tensiunile manifestate aici ne vorbesc de insatisfactiile fata de cursul evenimentelor, fata de dificultatile de a simti placerea sau pe care nu reusim sa le geram in cursul vietii.

INELARUL
Inelarul e degetul de la care incepe meridianul Caminului Triplu. Acest deget al uniunii, al coeziunii lor in noi si al asimilarii lor.
Inelul de logodna sau de casatorie, oricare ar fi forma lui, se pune pe acest deget. Traumatismele sau patologiile acestui deget ne vorbesc de dificultatea noastra de a “uni”, de a unifica in noi sau in jurul nostru. Ne vorbeste de dificultatea noastra de a crea o coerenta intre toate partile noastre si ale vietii noastre pt a-i da un sens acesteia.

DEGETUL MIC
Degetul mic este singurul in care se intersecteaze doua meridiane. Aceste doua sunt cel al Inimii si cel al Intestinului Gros (care incepe aici). Este degetul finetii, al elaboratului dar si cel al emotionalului si al superficialului, al aparentei si chiar al pretentiilor.  Acest deget este, de exemplu, redicat atunci cand dorim sa bem ceai intr-o maniera mondena, dand eleganta degetului. Tensiunile resimtite manifesta nevoia de exteriorizare, fie a unei tensiuni de ordin emotional, fie a unei tendinte spre superficialitate sau de subiectivitate. Ele inseamna ca suntem prea implicati in rolul pe care-l jucam sau parem a-l juca, si insuficient in cel natural, de a fi. Este, in cele din urma, degetul emotionalului.
Sursa : Spune-mi unde te doare - de Michael Odoul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc ca esti alaturi de mine.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LIKE

Etichete

1 (1) 1998 (1) 2 (1) 2012 (65) 2013 (16) 2014 (5) 2015 (5) 2016 (2) 2017 (1) 3 (1) 4 (1) 5 (1) 6 (1) A te iubi (12) Acceptare (2) Access Bars (2) Access Consciousness (1) ACTIVAREA KUNDALINI (1) Adamus (6) Adevar? (42) Afaceri (1) Afirmatii (1) ajutor (7) Alexandru Pargaru (3) Aloe Vera (1) Amintiri din moarte clinica (1) Among Us (1) Andrei Laslau (1) Änglavakt (1) Apa (13) apocalipsa (3) Argangheli (3) ARHANGHELUL MIHAIL (1) Asa NU (1) Astazi Dumnezeu vrea ca tu sa stii (10) Astrologie (14) Astronaut (1) Augusto Cury (1) Barbara Hand Clow (6) Barbatul si Femeia (8) Bebe Mihaescu (1) bucegi (1) Bunker Roy (1) caini (1) carte (39) Cartoful (2) Castigatorul la (1) ceapa (1) chakre (4) Chakrele Corpului Uman (2) Charlie Chaplin (1) Codul Lui Oreste (6) COMPASIUNE (1) Conspiratia Tacerii (1) Constelatia Pleiadelor (2) copii (36) copiii (13) copiii de cristal (3) crime time (2) cristofor (1) Curs De Dezvoltare Personala (7) Dan Farcas (1) Dan Luca (2) Dan Puric (1) daruieste viata (1) david (1) dedublare (1) Deepak Chopra (2) Dezvoltare personala (267) Dezvoltare Spirituala (73) Dimitrova (1) Dincolo de limite (1) doctor (1) documentar (2) Doneaza (1) doreen virtue (3) Dorinte (1) Downey (6) DR. WAYNE W. DYER (2) drama (1) Drunvalo Melchizedek (3) Echilibrul vorbirii și tăcerii (1) echinoctiu (1) ECKHART TOLLE (7) Eclipsa (4) Editura For You Newsletter (57) ego (3) Elena Cocis (1) eliberare (1) energii (16) Episodul (6) euro (1) evrei (1) evreii au talent (1) extraterestri (11) Fericire (3) film (37) FLP (2) Fotografie (5) frica (5) Furie (1) Gabriela Benchea (2) Gerrit Gielen (1) Greg Braden (1) HIPERSENSIBILITATE (1) Ho’oponopono (3) iertare (10) ingeri (13) ingrijorarea (1) inima (7) Intelepciune (2) intinereste (1) Intoleranta Alimentara (1) Inuaki (2) INUAKI Reptilianul Din Mine (1) Ioan Alexandru (1) ioan vladuca (1) Isus (8) iubire (48) Iustin Narcis Ianau (1) Iustin Parvu (2) James Tyberonn (1) japonia (2) Jennifer Hoffman (27) Johan Brisinger (1) Jordan Duchnycz (1) judecata (1) Kahlil Gibran (1) Karen Bishop (1) Karma (2) Kryon (7) Lauren C. Gorgo (15) Lauren Gorgo (3) lectii (1) luther (1) Magul din Carpati (1) manuscris (1) Manuscrisele de la Marea Moarte (1) Marea Moarta (1) Maria Magdalena (1) Mark Boyle (1) marte (4) Masaru Emoto (1) Matei (32) Maturitate (1) mayas (5) McDonald's (1) medicina (2) mesaj (3) Metatron (1) Michael Nvquist (1) Michael Odoul (3) mierea de albini (2) Minti luminate (1) minune (5) miracol (20) mister (7) Monica visan (2) Mullins (1) Mullins Food Products (1) Muzica (11) Muzica de relaxare (1) Muzica Motivationala (3) Narcis (1) natural (1) naturist (1) Neale Donald Walsch (1) Niculina Gheorghiţă (14) noua generatie (1) Noul val de Iubire (1) Nu e sfarsitul lumii (1) NU vaccinarii (24) nuci (2) Ora Pamantului (1) Oscar Wilde (1) OSHO (28) otrava (1) OZN (30) Pace (1) Pamantul (6) PAMANTUL IN DIMENSIUNEA A 5-A (2) parinti (2) Parinti straluciti (1) Paul Ferrini (9) Plansul (1) Plenitudine (2) Poezie (10) portal (1) Portalul Datei Triple (1) povesti cu talc (58) printre noi (1) profesori fascinanti (1) Profetii (7) Psihologie (8) Rai (1) reptilianul din mine (1) Respect (3) ridiche neagra (1) Roma Downey (6) România (28) Ronna Herman (1) Rudolf Steiner (1) rugaciune (2) SaLuSa (35) sanatate (125) Schimbarea (4) Scrisoare (1) Scrisori din Cer (1) secret (1) secrete (2) SENSIBILITATE (1) sfecla rosie (1) Shift (1) siberia (1) Simplificare (1) Sleep Talk (1) Smerenie (1) sms (1) solstitiu (1) Spiritualitate (32) Stephen Covey (3) Sti (1) Stiati ca.... (47) Stima de sine (1) succes (1) suflet (5) Sundar Singh (1) sunet (1) Sunt eu insumi (2) Şi tu poţi fi Supernanny (2) talent (2) Tehnica Bowen (1) Tehnici (2) Tehnici de meditatie (4) Terapia iertarii (3) terapie (3) test (1) Tom Kenyon (9) Traditii (1) Traieste (1) transmisie (39) Triada Eclipselor (3) tunami (1) tusea (1) ufolog (1) Uleiul de cocos (1) Vanga (1) Viata (7) video (62) vindecare (2) vitamina C (1) vitamine (1) Zambeste (1)