Intrebare: Ati trait vreodata experienta noptii intunecate a sufletului? Invataturile dumneavoastra sunt de mare ajutor in aceasta incercare atat de dificila. Va puteti referi la acest subiect?
Raspuns: Noaptea intunecata a sufletului este un termen care se pierde in negura timpului. Da, am trecut si eu prin ea. Acesta este un termen care descrie ceea ce ar putea fi numit un fel de colaps al sensului vietii… o izbucnire a unei profunde senzatii de inutilitate a vietii. In anumite cazuri, starea interioara seamana foarte mult cu ceea ce este denumita, in mod conventional, depresie. Nimic nu mai are sens, nu mai exista niciun tel. Uneori, aceasta stare este declansata de un eveniment exterior, poate de vreun dezastru din afara. Moartea unei fiinte apropiate poate declansa aceasta stare – mai ales o moarte prematura, cum ar fi moartea propriului copil. Sau poate ca ti-ai cladit viata, dandu-i un anumit sens – iar sensul, activitatile, realizarile, calea pe care mergi, lucrurile pe care le considerai importante si intelesul pe care l-ai dat vietii tale, dintr-un motiv sau altul, se naruie.
Aceasta stare poate aparea atunci cand se intampla ceva pe care nu mai poti sa ti-l explici, un dezastru ce pare sa invalideze sensul pe care il avea viata ta inainte. In realitate, ceea ce s-a naruit este intreaga temelie conceptuala a vietii tale, sensul pe care i l-a dat mintea ta. Dar oamenii trec printr-o astfel de experienta, iar apoi exista posibilitatea de a iesi din ea, intr-o alta stare a constiintei. Viata are din nou sens – dar nu mai este un sens conceptual, pe care poti neaparat sa il explici. Adesea, din acest punct se trezesc oamenii, din simtul conceptual al realitatii, care s-a naruit.
Ei se trezesc intr-o realitate mai profunda, care nu se mai bazeaza pe conceptele mentale. Apare un sens mai profund al scopului sau conectarii cu o viata mai mareata, care nu depinde de explicatii sau de nimic de natura conceptuala. Este ca o renastere. Noaptea intunecata a sufletului e un fel de moarte a mortii tale. Ceea ce moare este simtul egotic de sine. Desigur, moartea este intotdeauna dureroasa, dar nimic real nu a murit, de fapt, acolo – doar o identitate iluzorie. Unii oameni care au trait aceasta transformare, inteleg ca aceasta experienta a fost necesara pentru trezirea lor spirituala. Adesea, noaptea intunecata a sufletului face parte din procesul de trezire, este moartea vechiului sine si nasterea sinelui autentic.
In prima lectie din Un curs in miracole se spune: Tot ceea ce vad in aceasta camera nu inseamna nimic, iar noi trebuie sa privim de jur imprejurul incaperii noastre, la orice obiect din calea privirii noastre, spunand: Acest obiect nu inseamna nimic, nu inseamna nimic. Care este scopul unei asemenea lectii? Ea seamana putin cu re-crearea ce poate avea loc in timpul noptii intunecate a sufletului. Este naruirea unui sens al vietii creat de minte, a sensului conceptual al vietii... care te face sa crezi ca intelegi despre ce e vorba. Cu ajutorul Cursului in miracole, renunti in mod voluntar la proiectia intelesului creat de mintea omeneasca si afirmi, de buna voie ca, de fapt, nu cunosti intelesul lucrurilor: Toate acestea nu inseamna nimic. Tabla este stearsa. In noaptea intunecata a sufletului, perceptia ta de pana atunci, asupra vietii, se naruie.
Acest lucru inseamna ca ajungi intr-un loc al nonsensului conceptual. Sau, am putea spune, la o stare de necunoastere – in care lucrurile isi pierd intelesul pe care li l-ai dat, care era totalmente rezultatul conditionarilor, al culturii s.a.m.d., Apoi, poti privi lumea din jurul tau, fara a impune anumite tipare de perceptie, create de mintea ta. De buna seama, ti se pare ca nu mai intelegi nimic. De aceea este atat de inspaimantatoare aceasta stare, atunci cand ti se intampla tie – desi, in cele din urma, va trebui sa o accepti. Noaptea intunecata a sufletului iti ofera prilejul de a strabate Universul, fara sa mai interpretezi lucrurile in mod compulsiv, ci doar ca o prezenta pura. Privesti evenimentele, oamenii etc., cu un sentiment profund de exuberanta. Este sentimentul tau de exuberanta, generat de propria ta stare de insufletire – dar nu mai incerci sa-ti limitezi experienta personala, la un anumit tipar.
Citate inspiratoare
„Interconexiunea dintre toate lucrurile: Budistii au cunoscut-o
dintotdeauna, iar acum o confirma si fizicienii. Nimic din ceea ce se intampla
nu este un eveniment izolat. Cu cat etichetam mai mult un lucru, cu atat il
izolam mai mult. Unimea vietii devine fragmentata prin gandirea
noastra.”
„Oamenii absolut inconstienti traiesc experienta propriului ego, prin
reflectarea acestuia asupra altora. Atunci cand intelegi ca reactiile pe care le
starnesti in altii exista si in tine (iar, uneori, doar in tine), incepi sa
devii constient de propriul tau ego.”
„Fii constient de spatiul care le permite
tuturor lucrurilor sa existe. Asculta sunetele; nu le judeca. Asculta tacerea
dintre sunete. Atinge ceva – orice – si simte-i si recunoaste-i
Existenta.”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Multumesc ca esti alaturi de mine.