Facebook Like

Tu nu ești singur

EMAG

duminică, 16 decembrie 2012

Educatia Montessori : pentru orice copil, dar nu pentru orice parinte

"Educatia Montessori nu este doar o metoda, ci si un mod de viata. Nimeni nu poate creste in locul copilului. Copilul creste firesc doar daca este ghidat de un adult cu mintea deschisa, care sa inteleaga ce inseamna libertatea." Interviu cu Mariana Ulita, educator Montessori si director educativ al Scolii Montessori Bucuresti.
Mariana Ulita este mama, educator Montessori, fondator si director educativ al Montessori School of Bucharest si fondator al Asociatiei pentru Dezvoltarea Educatiei Montessori in Romania.
Prin ce se distinge educatia Montessori de cea traditionala?
Prin naturalete. Prin faptul ca urmeaza copilul, nu programa. Educatia Montessori porneste de la intelegerea fiintei umane si functioneaza pe baza de observare, fiind in sine un experiment. Observarea este cheia, iar lacatul este libertatea. Asa se deschide copilul spre propria lui persoana. Ii dai libertate atat cat este pregatit sa primeasca, observi si vezi reactia lui si in functie de fiecare reactie in parte actionezi. Individual, nu cu toti copiii la fel. Recunosti caracteristici ale fazelor copilariei, dar recunosti si unicitatea persoanei.
poza Montessori School of Bucharest

Care este castigul esential al copilului, in educatia Montessori?

Din punctul de vedere al unei mame, caci esti in primul rand mama?
Linistea. Actionand individual, copilul ajunge sa se concentreze pe o activitate care ii starneste interesul si are libertatea sa stea in acea activitate cat simte el nevoia. Am observat la copilul meu si nu numai, ca dupa un astfel de moment de concentrare maxima, devin evidente linistea, calmul, seninatea lui. Si, paradoxal, ascultarea.
Copilul este mult mai dispus sa-l urmeze pe adult dupa un astfel de moment. De aceea eu ii rog de fiecare data pe parinti sa fie atenti la momentele de maxima concentrare a copiilor pentru ca acelea sunt esentiale. Daca nu stim cum sa le provocam, macar sa le protejam cu mare grija atunci cand apar in mod spontan.
poza copil Scoala Montessori
Doar intr-un mediu pregatit sa poate vorbi de libertate
Nu poti sa-i dai copilului libertate fara un mediu foarte minutios pregatit care sa raspunda nevoilor lui de dezvoltare. Doar intr-un mediu pregatit sa poate vorbi de libertate. Aceasta este o diferenta esentiala.
Nimeni nu poate creste in locul copilului, asa cum nu poate cineva sa spuna ca merge pentru ca l-a invatat mama lui sa mearga. Intr-un mediu pregatit, copilul nu poate creste firesc daca nu e ghidat de un adult cu mintea deschisa, care sa inteleaga ce inseamna libertatea si care sa aiba o atitudine de respect fata de fiinta umana.

Dezavantaje ale educatiei Montessori exista?

Pentru copil sau pentru parinti?
Aceasta metoda este atat de fireasca incat, de multe ori, este greu de inteles de mintea complicata a adultului. Si de multe ori adultul il influenteaza pe copil. Si il blocheaza din a pricepe lumea in modul cel mai simplu. As zice ca Montessori este pentru orice copil, dar nu pentru orice parinte.
poza Gradinita Montessori
Daca parintele este fixat in idei preconcepute si foarte sigur de propria lui conceptie, nu se poate deschide spre observarea aceea de care va spuneam la inceput. Si care este esentiala pentru intelegerea copilului. Este nevoie de o cooperare foarte stransa intre parinte si educator. Unul fara celalalt sunt ca barca cu o singura vasla care se invarte in loc. In cel mai bun caz.

Ce vedem cand intram intr-o clasa Montessori plina de copii?

O zumzaiala placuta, provocata de copii, fiecare facand altceva. Nu este haos. La o privire mai atenta, sesizam ca este de fapt miscarea inteligenta, cu scop a fiecarui copil in parte. Copiii aleg intre activitati de viata practica, activitati de dezvoltare senzoriala, limbaj si matematica. Ei lucreaza, adica realizeaza o activitate cu scop, cu repetare, cu concentrare si pe care o finalizeaza punand lucrurile la loc pe raft de unde le-a luat.
poza caiet scolar clasa Montessori
Frumos este ca o clasa Montessori este un mediu construit pentru copii si devine al lor prin grija pe care o au pentru el. Daca varsa apa pe jos, stiu de unde sa ia mopul, galeata ca sa stearga. Ei aseaza masa, ei o strang, au grija de plante, matura, calca si asa mai departe.
Celebritati educate prin metoda Montessori Da, sunt. Fondatorii Google, Wikipedia si Amazon.com. Designerul de la jocul pe calculator The Sims, scriitorul Gabriel Garcia Marquez, muzicianul Joshua Bell, printul William, actorii Goerge Clooney si Helken Hunt. Si mai sunt...

Cum ai ajuns sa lucrezi in educatia Montessori?

Am descoperit metoda Montessori citind. Devoram ”Nostalgia paradisului” a lui Nichifor Crainic si la sfarsitul unui capitol am gasit scris un citat din Maria Montessori. A fost de ajuns. M-a prins iremediabil. Apoi am gasit la biblioteca "Descoperirea copilului" a Mariei Montessori in limba romana pe care am citit-o de vreo trei ori fara satiu. Asa incat n-as putea spune ca am ales, m-a cucerit. N-am putut altfel. Asa cum un izvor nu poate decat sa curga la vale.
Cum si cand a aparut Montessori Kindergarden of Bucharest? MKB are o poveste frumoasa. Ma intorsesem din America in 2007 dupa un an de curs Montessori si doi ani de lucru in doua gradinite Montessori. Ma gandeam sa fac un studiu si sa vad care ar fi sansele unei gradinite Montessori in Bucuresti, dar banuiam ca asta va dura cativa ani.
poza ora de desen Montessori
In acelasi timp, Ana-Maria Brezniceanu se intorsese de la doctorat din Canada, facuse actele si inchiriase deja sediu pentru gradinita Montessori, dar nu avea educator. Ana a gasit numarul meu de telefon de la o cunostinta Montessori comuna, ne-am intalnit in parc si dupa o jumatate de ora stiam ca vom lucra impreuna. Am pornit in 2007 cu incredere reciproca, eu pe partea educativa si Ana pe partea administrativa. Era prima gradinita particulara din Bucuresti, autorizata de Ministerul educatiei. In 2011 am deschis si Scoala Montessori Bucuresti.

Cum decurge o zi a copiilor, in gradinita Montessori?

Programul incepe cu activitati individuale. Educatorul prezinta pe rand copiilor materialele de pe raft, iar odata prezentate, copilul le poate alege oricand. Asa incat trei ore de dimineata, pana la ora 11.00 copiii fac alegeri libere, dar sub observarea si ghidajul educatorului.
La ora 11.00 o piesa muzicala face trecerea spre activitatea de grup care dureaza cam 15 minute, dupa care copiii ies in curte. Urmeaza masa de pranz, somn si activitati optionale de dupa-amiaza: balet, mindlab, franceza, pictura, multisport, karate, dans sportiv. Engleza este zilnic in program.
poza Montessori Kindergarten of Bucharest
Care sunt costurile parintilor, intr-o gradinita Montessori?
Ideal ar fi sa fie gratis si accesibil tuturor. Din pacate sunt cheltuieli mari pentru materiale si pregatirea educatorului care merge la curs Montessori in strainatate, asa incat costurile se ridica - fara ca aceasta sa ne avantajeze pe noi personal. Vorbesc de cazul nostru. Investitia in sistemul Montessori este cu mult mai mare decat a multor gradinite particulare si aceasta se reflecta si in pret. Pentru supravietuire.
La ce varsta pot veni copiii la gradinita Montessori?Avem doua grupe de 2-3 ani, doua de 3-6 ani si o grupa de scoala pentru copii intre 6 si 9 ani.

Montessori la mine acasa

Un parinte care a ales gradinita sau scoala Montessori, trebuie sa introduca aceeasi metoda de educatie si acasa? Cum sa facem asta?Montessori nu e doar o metoda, ci si un mod de viata, cu principii bine definite care pot fi aplicate si acasa. De exemplu, ca tot am vorbit despre mediu, este important ca mediul de acasa sa fie organizat in asa fel incat copilul sa se simta parte din familie, ceea ce il face si responsabil. Jucariile sa fie la nivelul lui. Baia, dormitorul, bucataria, sa fie accesibile copilului. Copilul sa fie implicat in punerea mesei, in aranjarea rufelor pe raft.
poza copil Scoala Montessori Bucuresti
Montessori functioneaza pe baza capacitatii in formare a copilului de a alege. Acest lucru poate fi cultivat si acasa daca parintele ii da copilului (chiar daca are doar doi ani) de ales intre doua obiecte de imbracaminte, in loc sa aleaga singur pentru copil.
Copilul ajunga sa simta ca in tot ce i se intampla este vorba despre el si nu despre imbracaminte, sau alimentatie sau activitati. I se da de ales intre un numar restrans de variante - de obicei doua; nu orice, oricum sau oricand.

De la Montessori la traditional

Se va adapta un copil la sistemul traditional, dupa o educatie de tip Montessori?
Vor fi unele surprize pe care le vor avea vizavi de cum privesc ceilalti problema evaluarii, de exemplu. Intr-o situatie de testare, cu care se intalneste pentru prima oara, un copil Montessori s-ar ridica probabil din banca sa afle raspunsul la o intrebare in vreo enciclopedie. In sistemul traditional, asta se numeste ca trisezi. Copilul Montessori ar putea raspunde ca lui i se pare firesc sa caute un raspuns pe care nu-l stie.
poza Montessori School of Bucharest
Dar in cele din urma s-ar adapta. Copilul isi formeaza un mod de lucru, se cunoaste pe sine destul de bine pentru a face fata la diverse schimbari. Din punct de vedere social, copiii sunt bine integrati. Avantajul este ca au, la plecarea din Montessori, acea bucurie de a afla lucruri, de a descoperi, de a intelege. Eu cred ca aceasta ramane ca o caracteristica a lor pe parcursul intregii vieti.

Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc ca esti alaturi de mine.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LIKE

Etichete

1 (1) 1998 (1) 2 (1) 2012 (65) 2013 (16) 2014 (5) 2015 (5) 2016 (2) 2017 (1) 3 (1) 4 (1) 5 (1) 6 (1) A te iubi (12) Acceptare (2) Access Bars (2) Access Consciousness (1) ACTIVAREA KUNDALINI (1) Adamus (6) Adevar? (42) Afaceri (1) Afirmatii (1) ajutor (7) Alexandru Pargaru (3) Aloe Vera (1) Amintiri din moarte clinica (1) Among Us (1) Andrei Laslau (1) Änglavakt (1) Apa (13) apocalipsa (3) Argangheli (3) ARHANGHELUL MIHAIL (1) Asa NU (1) Astazi Dumnezeu vrea ca tu sa stii (10) Astrologie (14) Astronaut (1) Augusto Cury (1) Barbara Hand Clow (6) Barbatul si Femeia (8) Bebe Mihaescu (1) bucegi (1) Bunker Roy (1) caini (1) carte (39) Cartoful (2) Castigatorul la (1) ceapa (1) chakre (4) Chakrele Corpului Uman (2) Charlie Chaplin (1) Codul Lui Oreste (6) COMPASIUNE (1) Conspiratia Tacerii (1) Constelatia Pleiadelor (2) copii (36) copiii (13) copiii de cristal (3) crime time (2) cristofor (1) Curs De Dezvoltare Personala (7) Dan Farcas (1) Dan Luca (2) Dan Puric (1) daruieste viata (1) david (1) dedublare (1) Deepak Chopra (2) Dezvoltare personala (267) Dezvoltare Spirituala (73) Dimitrova (1) Dincolo de limite (1) doctor (1) documentar (2) Doneaza (1) doreen virtue (3) Dorinte (1) Downey (6) DR. WAYNE W. DYER (2) drama (1) Drunvalo Melchizedek (3) Echilibrul vorbirii și tăcerii (1) echinoctiu (1) ECKHART TOLLE (7) Eclipsa (4) Editura For You Newsletter (57) ego (3) Elena Cocis (1) eliberare (1) energii (16) Episodul (6) euro (1) evrei (1) evreii au talent (1) extraterestri (11) Fericire (3) film (37) FLP (2) Fotografie (5) frica (5) Furie (1) Gabriela Benchea (2) Gerrit Gielen (1) Greg Braden (1) HIPERSENSIBILITATE (1) Ho’oponopono (3) https://www.facebook.com/profile.php?id=100083002270658 (1) iertare (10) ingeri (13) ingrijorarea (1) inima (7) Intelepciune (2) intinereste (1) Intoleranta Alimentara (1) Inuaki (2) INUAKI Reptilianul Din Mine (1) Ioan Alexandru (1) ioan vladuca (1) Isus (8) iubire (48) Iustin Narcis Ianau (1) Iustin Parvu (2) James Tyberonn (1) japonia (2) Jennifer Hoffman (27) Johan Brisinger (1) Jordan Duchnycz (1) judecata (1) Kahlil Gibran (1) Karen Bishop (1) Karma (2) Kryon (7) Lauren C. Gorgo (15) Lauren Gorgo (3) lectii (1) luther (1) Magul din Carpati (1) manuscris (1) Manuscrisele de la Marea Moarte (1) Marea Moarta (1) Maria Magdalena (1) Mark Boyle (1) marte (4) Masaru Emoto (1) Matei (32) Maturitate (1) mayas (5) McDonald's (1) medicina (2) mesaj (3) Metatron (1) Michael Nvquist (1) Michael Odoul (3) mierea de albini (2) Minti luminate (1) minune (5) miracol (20) mister (7) Monica visan (2) Mullins (1) Mullins Food Products (1) Muzica (11) Muzica de relaxare (1) Muzica Motivationala (3) Narcis (1) natural (1) naturist (1) Neale Donald Walsch (1) Niculina Gheorghiţă (14) noua generatie (1) Noul val de Iubire (1) Nu e sfarsitul lumii (1) NU vaccinarii (24) nuci (2) Ora Pamantului (1) Oscar Wilde (1) OSHO (28) otrava (1) OZN (30) Pace (1) Pamantul (6) PAMANTUL IN DIMENSIUNEA A 5-A (2) parinti (2) Parinti straluciti (1) Paul Ferrini (9) Plansul (1) Plenitudine (2) Poezie (10) portal (1) Portalul Datei Triple (1) povesti cu talc (58) printre noi (1) profesori fascinanti (1) Profetii (7) Psihologie (8) Rai (1) reptilianul din mine (1) Respect (3) ridiche neagra (1) Roma Downey (6) România (28) Ronna Herman (1) Rudolf Steiner (1) rugaciune (2) SaLuSa (35) sanatate (125) Schimbarea (4) Scrisoare (1) Scrisori din Cer (1) secret (1) secrete (2) SENSIBILITATE (1) sfecla rosie (1) Shift (1) siberia (1) Simplificare (1) Sleep Talk (1) Smerenie (1) sms (1) solstitiu (1) Spiritualitate (32) Stephen Covey (3) Sti (1) Stiati ca.... (47) Stima de sine (1) succes (1) suflet (5) Sundar Singh (1) sunet (1) Sunt eu insumi (2) Şi tu poţi fi Supernanny (2) talent (2) Tehnica Bowen (1) Tehnici (2) Tehnici de meditatie (4) Terapia iertarii (3) terapie (3) test (1) Tom Kenyon (9) Traditii (1) Traieste (1) transmisie (39) Triada Eclipselor (3) tunami (1) tusea (1) ufolog (1) Uleiul de cocos (1) Vanga (1) Viata (7) video (62) vindecare (2) vitamina C (1) vitamine (1) Zambeste (1)