In acest extras din cea mai noua carte a sa, invatatorul spiritual si scriitorul cartii Fear: Essential Wisdom for Getting Through the Storm (Frica: Intelepciuni esentiale pentru a depasi furtuna) explica modul in care ne putem elibera de capcanele anxietatii.
Marea majoritate dintre noi experimenteaza o viata plina de momente minunate dar si momente dificile. Insa pentru multi dintre noi, chiar si atunci cand suntem in momentul maxim al bucuriei, exista frica in spatele bucuriei noastre. Ne este frica de faptul ca acel moment va disparea, ca nu vom primi acel lucru de care avem nevoie, ca vom pierde acele lucruri pe care le iubim sau ca nu vom fi in siguranta. Deseori, frica noastra cea mai mare este cunoasterea prin care intr-o zi corpul nostru va inceta sa mai functioneze. Asadar, chiar si in momentul in care suntem inconjurati de toate conditiile necesare si suficiente pentru fericire, bucuria noastra nu este completa.
Putem sa credem ca daca ne ignoram fricile, ele vor disparea. Insa daca ne ingropam temerile si anxietatile noastre in constiinta proprie, ele continua sa ne afecteze si sa ne produca si mai multa tristete. Ne este extrem de frica sa fim neputinciosi. Dar noi avem puterea de a ne observa in profunzime fricile noastre si atunci frica nu ne mai poate controla. Ne putem transforma frica. Frica ne tine concentrati pe trecut sau pe griji in legatura cu viitorul. Daca putem deveni constienti de frica noastra, putem realiza ca in acest moment suntem in regula. Chiar acum, azi, suntem inca in viata si corpul nostru functioneaza superb. Ochii nostri inca pot vedea minunatul cer. Urechile noastre inca pot auzi vocile persoanelor iubite.
Prima parte din procesul de observatie al fricilor noastre este de a o invita in constienta noastra fara judecata. Doar incuviintam cu blandete ca se afla acolo. Deja, numai acest fapt aduce o mare usurare in interiorul nostru. Apoi, odata ce frica noastra s-a atenuat, o imbratisam cu drag si privim cu atentie la radacinile ei, la sursa ei. Intelegand faptul ca originile anxietatilor si al fricilor ne va ajuta sa ne debarasam de ele. Vine frica noastra din ceva ce se intampla chiar acum sau este o frica mai veche, o frica de cand eram mici si pe care am tinut-o in interiorul noastru? Atunci cand practicam invitarea la suprafata a fricilor noastre, devenim constienti ca suntem inca vii, ca avem multe lucruri de care sa ne bucuram si care sunt importante pentru noi. Daca ne hotaram sa ne infruntam fricile, putem sa ne bucuram de apus, de ceata si de apa. Daca puteti privi destul de profund frica voastra si aveti o viziune clara a ei, atunci puteti cu adevarat sa traiti o viata ce merita a fi traita.
Buddha a fost o fiinta umana si a cunoscut si el frica. Dar pentru ca el si-a petrecut fiecare zi practicand constientizarea si privind indeaproape la fricile sale, atunci cand s-a confruntat cu necunocutul, a fost capabil sa il abordeze cu calm si in pace. Exista o poveste despre Buddha, in care acesta se plimba, iar Angulimala, un criminal in serie foarte cunoscut a venit la el. Angulimala a strigat catre Buddha sa se opreasca, insa Buddha a continuat sa mearga incet si calm. Angulimala l-a ajuns din urma si a cerut insistent sa ii spuna de ce nu s-a oprit. Buddha, atunci, a replicat: “Angulimala, m-am oprit cu mult timp in urma. Tu esti cel care s-a oprit”. Si a continuat sa ii explice, “nu mai comit acte care sa produca suferinta celorlaltor fiinte vii. Toate fiintele vii vor sa traiasca. Toate se tem de moarte. Trebuie sa avem compasiune in inima noastra si sa protejam toate fiintele vii”. Uimit, Angulimala a intrebat pentru a afla mai multe. La sfarsitul conversatiei, Angulimala a jurat ca nu va mai comite nicun act de violenta si a decis sa devina calugar.
Cum a reusit Buddha sa ramana calm si relaxat in fata unui ucigas? Acesta este un exemplu extrem, insa fiecare din noi isi infrunta fricile intr-un fel sau altul in fiecare zi. O practica zilnica a constientizarii poate ajuta enorm. Incepand cu respiratia, cu atentia, vom putea sa infruntam orice ne iese in cale.
A fi fara frica nu este doar posibil, ci este bucuria ultima. Atunci cand ajungi la starea de non-frica, esti liber. Daca ma aflu la un moment dat intr-un avion si pilotul anunta ca avionul este pe cale sa se prabuseasca, voi practica respiratia constienta. Daca primiti vesti proaste, sper sa faceti si voi la fel. Insa nu asteptati sa apara momentul critic, incepeti chiar acum sa va transformati fricile si sa traiti constient. Nu va poate oferi nimeni starea de neinfricare. Chiar daca Buddha ar sta langa voi, el nu v-ar putea-o oferi. Trebuie sa o practicati ca sa ajungeti la ea. Daca va faceti un obicei din practica constientizarii, atunci cand apar dificultati, veti sti dinainte ce sa faceti.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Multumesc ca esti alaturi de mine.