Acum 5 ani era foarte confuz, derutat și nu știam cum funcționează foarte multe lucruri. Adolescentul tipic, încă la liceu, zilele trecând pe lângă mine. Cuvinte precum productivitate, inspirație, motivație, disciplină, sinceritate și moderație, erau inexistente sau poate că apăreau din greșeală.
Dacă vrei, eram pierdut puțin și mi-aș fi dorit să vină la mine o persoană, să mă ia de mână și să-mi spună: uite 6 lecții pe care ar fi bine să le știi de pe acum, ia o foaie, un pix și bagă bine la cap!
1. Citește mai mult!
Curiozitatea este o abilitate necesară aș spune, dacă vrei să te dezvolți, să crești și în același timp să aduci un plus de valoare în lume, acel impact pozitiv față de oamenii cu care te întâlnești în drumul tău.
Cititul te duce în locuri în care n-ai fost. Cititul îți prezintă idei la care nu te-ai gândit. Și cel mai important, pentru partea creativă, cititul este necesar pentru a putea să descoperi lucruri noi.
Pentru că totul în lumea asta este un o copie, a unei copi, a unei copi, a unei copi…
Ce să faci: caută recomandări de cărți, din domeniile care te atrag, cumpără cărțile alea și citește. Subliniază ideile care ți se par geniale, scriele pe o foaie și revino asupra lor în timp. Citește cât de mult poți. Cel puțin 1 oră pe zi, obligatoriu, oricât de ocupat ai fi. La fel cum te speli pe dinți și pe corp, așa citește. Formează un obicei din asta. Peste 5 ani de zile, o să-mi mulțumești!
2. Spune-ți părerea! Uită de frică
Sistemul te-a “învățat” (între ghilimele, pentru că este un lucru de care trebuie să te dezveți) să-ți fie frică, și în special să-ți fie frică să-ți spui părerea. Frica de a greși, frica de a te face de râs, frica de a nu avea dreptate, toate stau precum o barieră în fața ta și te împiedică să te experimi.
Și ce dacă greșești! Cui îi pasă? Crezi că există o persoană care a făcut tot timpul lucrurile corecte? Nu! Și dacă există persoana aia probabil nu a ajuns nicăieri. Pentru că nu a greșit, și noi oamenii suntem antifragili. Adică ne dezvoltăm prin greșeli, suntem mai tari, mai înțelepli, mai puternici atunci când greșim, însă cel mai bun sfat pe care l-am primit vreodată a fost: să nu faci aceeași greseală de două ori.
Ce să faci: atunci când simți că ai o idee, când vrei să spui ceva, chiar dacă-ți tremură vocea: spune-o! Expune-te! Vorbeste în fața unei audiențe, expune-ți ideile, pentru că vei dacă stai închis în tine nu o să ajungi prea departe. Când simți frica și vrei să spui ceva, fă-o oricum! Frica nu dispare în timp, asta e o eroare de judecată. Frica rămâne acolo, doar că se face mică și se sperie atunci când o privești. Nu ea te controlează, tu o controlezi, acceptând-o și spunând ceea ce ai vrut să spui!
3. Nu te mai preocupa prea mult de ceea ce gândesc alte persoane despre tine…
… pentru că ele sunt preocupate cu ceea ce gândești tu despre ele.Suntem oameni și vrem să fim acceptați, validați, în special de persoanele pe care le apreciem. Recunoașterea este o nevoie psihologică, una dintre cele patru care ne fac fericiți, și fără de care am intra în depresie și am recurge la metode dramatice.
Ideea nu este să nu te intereseze deloc ceea ce gândesc alte persoane, pentru că nu o să poți, cel puțin nu în următorii 40 de ani, ce trebuie să faci însă este să te intereseze mai mult părerea ta despre tine.
Acceptă totuși părerea altora, pentru că așa s-ar putea să crești. De asta spun că trebuie să fii deschis, dar la feedback-ul constructiv, nu la fiecare remarcă, jignire și insultă.
Ce să faci: concentrează-te mai mult pe părerea ta asupra ta, nu pe părerea altora. Nu te mai preocupa așa de mult. Nu mai încerca să demonstrezi nimic nimănui. Nu mai căuta validarea, validează-te prin tine. Iubește-te, tratează-te frumos, acordă-ți atenție și laude și astfel nu vei mai fi dependent de atenția altora, pentru că știi, că atenția ta este cea mai importantă.
4. Timpul trece foarte repede, ai grijă cum și în cel îl investești
Inveștește o mare parte din timpul tău în pasiunile tale, în lucruri care-ți oferă satisfacția prezentă dar și satisfacția viitoare. Implică-te cu mai multă putere și încredere în proiecte! Există și o altfel de educație decât ceea ce vă învață pe voi în școli, există educația non-formală, educația alternativă. Privește-o cu atenție, încearc-o și astfel descoperă cât de multe vei avea de câștigat din aceasta.
Ce să faci: investește timpul, nu-l pierde, nu-l irosi pe tot felul de prostii. Relaxarea are timpul ei, însă dacă vrei să faci ceva măreț cu viața ta acest lucru necesită investiție inteligentă, a acestei resurse, sub evaluate pe piața noastră, însă foarte valoroasă!
5. Mănâncă sănătos, ai grijă mai multă de corpul tău
Nu este vorba că ești gras sau slab, este vorba de respectul de sine. O persoană care nu se iubește și care nu se respectă mănâncă cele mai proaste lucruri din lume, pentru că nu-i pasă de sine.
O persoană care se iubește, se îngrijește și are grijă de corpul său, de sănătatea sa și de nivelul său de fitness.
Corpul este precum o mașină. Atunci când ai grijă de ea, când o alimentezi cum trebuie, ea funcționează. Atunci când mănânc zahăr în exces, prăjeli, fast-food, este ca și cum ai trage frâna de mână. O blochezi, o faci să deraieze și o îngreunezi, astfel ea nu mai funcționează corect.
Ai mare grijă de corpul tău! Trăiești în el toată viața asta și pe lângă bani, resurse, satisfacție, fericire, sănătatea vine prima. Conștientizează că fără sănătate toți banii din lume nu te vor face mai fericit! Toată faima din lume nu te va face mai fericit! Sănătatea este primordială! Vine prima. Orice ai face, ai grijă de tine și de corpul tău și el te va răsplăti pe măsură.
Ce să faci: Mănâncă mai multe legume, fructe, mâncăruri bogate în nutrienți nu în calorii. Înlocuiește dulciurile cu miere, fructele. Bea mai mult ceai verde, are antioxidanți și luptă cu celulele cu probleme ce se pot transforma în celule canceroase. Mănâncă lucruri de la țară, crescute fără îngrăjăminte și poluare. Renunță la 90% din alimentația prezentă și documentează-te! Aleargă! Fă sport! (peste 5 ani o să alergi un maraton, dar n-ai nici o idee). În plus de asta, când mănânci curat, arăți mai bine și imaginea ta este importantă în viața asta.
6. Nu te mai îngrijora atât, viitorul sună bine!
Te stresezi prea mult. Oare cum o să fie în viitor te întrebi? Oare o să trec bac-ul (dacă bagă aștia camere)? Oare o să intru la facultate? Oare o să o termin? Oare o să intru la master?Ei bine, ai trecut cu bine peste tot. Ești inteligent, deși ai tendința să te subestimezi de multe ori, ești mai inteligent decât crezi! Și nu trebuie să-ți devedesc asta, o să vezi singur, dacă-ți cultivi aceste cunoștințe și investești în tine, inteligenta ta o să te ducă departe!
Creativitatea, inteligența, disciplina și iubirea pentru tot ceea ce faci o să te propulseze până le lună! Până pe Marte!
Ce să faci: O să crești și o să vezi că toate prostiile care nu te-au lăsat să dormi și te-au îngrijorat au fost de fapt pioni pe o piesă de șah uriasă! Totul o să fie bine, dacă te comporți așa cum te-ai comportat și până acum, dacă însă aplici ceea ce ți-am spus mai sus, totul o să fie genial!
Mi-aș fi dorit să…
… vină cineva la mine și să-mi spună toate aceste secrete, dacă vrei să le spunem așa. Dar probabil nu l-aș fi ascultat și m-aș fi lovit și aș fi greșit. Omul din greșeli învață, dar cică, omul inteligent învață din greșelile altora.Ai ocazia să înveți din greșelile mele. O să mă asculți oare și o să economisești (și sper că și investești) ceva timp? Tu decizi. Acum, ce vei face?
Sursa : http://crististefan.com/6lectii/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Multumesc ca esti alaturi de mine.