Dharma este fundația peste care este construită viața. Cuvântul Dharma provine din sanskrită, una dintre cele mai vechi limbi ale civilizației utilizată în vechime pe teritoriul actual al Indiei. Cuvântul Dharma este compus din „dhar” care înseamnă „a susține, a hrăni” și „ma” care se referă la Mama divină sau viața în sine. De aceeaDharma se traduce adesea prin „ceea ce susține viața”. Ea este forța care susține Universul și care îi conferă coerență.
În viața umană Dharma este înțelegerea acțiunilor potrivite care trebuiesc întreprinse pentru a ne îndeplini datoria. Ea este fundația corectitudinii și a verticalității morale și există în mod constant în conștiința fiecărui om. Prin promovarea percepției conștiente a dharmei din noi înșine putem dobândi puterea de discriminare a ceea ce este corect de făcut cu gândurile, sentimentele și acțiunile noastre.
Dharma este o lege naturală care ne ghidează. Oamenii care practică Dharma își acceptă viața așa cum se așterne în fața lor și își îndeplinesc sarcinile în mod corespunzător. A fi sincer rolului particular pe care îl avem la un moment dat și într-un loc dat precum și simplul act de acceptare și de îndeplinire a datoriei prin utilizarea celor mai bune metode care ne stau la dispoziție este un fapt care va deveni mai târziu protecția și salvarea noastră. Atunci când suntem sinceri în a ne urma Dharma vom fi constant ghidați de ritmul legii naturale care ne va sprijini și ne va proteja toate eforturile.
Grația Dharmei lucrează subtil și misterios pe întreaga durată a vieții noastre. PutereaDharmei se revarsă ca o grație asupra tuturor celor care își îndeplinesc sarcinile cu seriozitate.
Fiți convinși că oricare ar fi ocupația voastră o veți putea îndeplini bine dacă vă cunoașteți suficient Dharma. Un scaun pentru a fi util trebuie să își înțeleagă Dharma și să dorească să permită oamenilor să se așeze pe el. Un creion este util numai dacă își îndeplinește Dharma de a scrie sau a desena. Dacă scaunul sau creionul refuză să-și îndeplinească scopul ele devin nefolositoare.
Un soldat, un războinic sau militar precum Arjuna din Bhagavad Gita își îndeplinește Dharma prin acțiunile sale. Prin aparența sa exterioară el a devenit un militar. Totuși în adâncul său este un om profund, care și-a centrat întreaga sa viață asupra scopului său spiritual. Cei ce îi cunoșteau devoțiunea au fost surprinși să îl descopere în ipostază de militar. Iar răspunsul său la nedumerirea lor a fost: „aceasta este Dharma mea”.
Acolo unde este urmărită Dharma, acolo apare și victoria. Opusul Dharmei este Karma, legea cauzei și a efectului. Oamenii conduși de Karma sunt motivați de lăcomie și se lasă conduși de dorințe intense care necesită rezolvare imediată. Cele mai multe națiuni și țări sunt adânc obsedate de ideea gratificării imediate, generații întregi de oameni și-au consumat obsesiv energiile în goana după gratificarea imediată a dorințelor lor.
Atunci când o națiune conferă o valoare disproporționată indivizilor care produc cea mai mare sumă de bani în cel mai scurt timp, considerată ca și măsură a succesului lor, atunci acea națiune începe să sufere în caracterul său. Dharma cea mai simplă a conducătorilor este aceea de a face națiunea puternică pentru generațiile care urmează, prin înțelegerea valorii fundamentale a muncii susținute și a perseverenței. Chiar și cei mai buni oameni dintr-o națiune nu își cunosc prea bine Dharma și aceasta se petrece în conformitate cu destinul lor.
Natura este echipată cu tot ceea ce este necesar pentru îndeplinirea destinului oamenilor. În același registru, Creatorul ne-a oferit tot ceea ce avem nevoie pentru a ne putea realiza cel mai înalt potențial al nostru.
Nu este un accident faptul că ne-am născut într-o anume familie, într-o anume cultură, credință, limbă, țară sau că am primit o anumită educație și am fost confruntați cu anumite experiențe unice în Viață. Toate aceste părți ale călătoriei prin Viață ne antrenează și ne educă. Nici un lucru, mic sau mare, plăcut sau dureros, nu apare accidental. Viețile noastre sunt ghidate cu atenție de forțe nevăzute care guvernează și controlează toate aspectele Universului. Aceste lucrări misterioase sunt destinate să faciliteze potențialul și creșterea noastră personală. Fiecare dintre noi este născut într-un anumit mediu în așa fel încât să ne împlinim destinul.
Este posibil ca efortul personal, voința și dorințele încorporate în om să fie parte a predestinării. Cu toate acestea destinul nu este capabil să se desfășoare pe sine prin simpla sa existență. Chiar dacă ne cunoaștem destinul această cunoaștere este bună numai atâta timp cât muncim ca să îl aducem la realitate. Prin urmare destinul și efortul sunt două roți ale aceleași căruțe, sau altfel spus: Cerul îi ajută pe aceia care se ajută singuri!
Pe de altă parte, chiar dacă efortul personal are o importanță vitală, există suficiente dovezi în viață că ceva inexplicabil, un concept, o organizare misterioasă ne conduce existența din umbră.
Ca o concluzie putem spune că deși predestinarea și divinațiile sunt interesante nu trebuie să neglijăm niciodată să depunem efort pentru realizarea proprie. Informațiile obținute prin divinație sau de la mediumuri pot suna atractiv însă de cele mai multe ori sursele în sine sunt lipsite de autoritate și chiar chestionabile din punct de vedere al moralității. De aceea efortul personal este de fapt singurul lucru pe care putem conta cu adevărat în această viață. (www.yijinjing.ro)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Multumesc ca esti alaturi de mine.