Facebook Like

Tu nu ești singur

EMAG

luni, 12 septembrie 2011

Prima zi de scoala, o provocare psihologica



Fiecare copil trece prin etapele gradinitei si apoi ale scolii, dar orice inceput este o adevarata provocare pentru el.Plecarea de acasa si petrecerea timpului intr-un colectiv nou pot sa afecteze emotional micutii care nu sunt pregatiti pentru aceste etape.

De aceea, mami.ro a intrebat, intr-un interviu exclusiv, psihologul Gabriela Cuntan de la www.lapsiholog.com despre trairile unui copil in prima zi de gradinita sau de scoala si cum trebuie pregatit de parinti pentru a se acomoda mai usor in noul mediu.

Reporter: Cum reactioneaza copiii la impactul cu un colectiv nou, in prima zi de scoala sau de gradinita?
Gabriela Cuntan: Majoritatea copiilor incep gradinita si unii chiar scoala dupa ani de stat acasa in fiecare zi, cu cel putin un membru al familiei lui, deci este de inteles ca este dificil pentru ei. Unii copii reactioneaza bine la separarea de parinti si intalnirea cu un colectiv nou, in timp ce altii izbucnesc in plans sau devin foarte lipiciosi. La aceasta varsta, copiii nu fac intotdeauna fata stresului datorat unui colectiv nou si comportamentul lor devine dezorientat şi dezorganizat. Important este ca parintele sa ii ofere suport si intelegere si sa se evite pedepsirea.

R: Cum vede copilul despartirea de parinti, chiar si pentru cateva ore, daca a fost crescut acasa, in familie?
G.C.: Unii copii pot vedea aceasta despartire doar ca pe un moment de joaca cu alti copii, altii ca pe un prilej de a fi liberi, fara regulile impuse de parinti. Unii pot crede ca s-au pierdut de parinti, in timp ce altii se tem de un abandon. Diferenta cred ca tine de cresterea primita acasa, daca aceasta a dus la formarea unei firi independente sau dependente. Cel mai frumos cadou pe care parintii il pot oferi unui copil este independenta si increderea in sine. La aceasta varsta, micutul invata procesele de asimilare si acomodare, sentimentul de dependenta este inca foarte bine ancorat, asa ca nu face fata provocarilor din mediul inconjurator. Pana si noi adultii putem sa ne speriem in fata unei schimbari majore de mediu, dar, din punctul meu de vedere o mare importanta o are pregatirea psihica initiala, transmiterea increderii de catre parinti si intelegerea nivelului sau de dezvoltare. Adultii nu trebuie sa trateze gradinita ca pe un loc mai strain si mai infricosator decat il vede cel mic, pentru ca ii vor transmite si lui involuntar aceasta teama.

R: In cat timp se acomodeaza?
G.C.: Timpul de acomodare difera de la copil la copil si poate ajunge de la cateva zile la cateva saptamani. Unii parinti aleg ca micutul sa frecventeze gradinita inca de la 2 ani, cu riscul prelungirii perioadei de adaptare pana la aproximativ 4 saptamani. Alti parinti considera varsta de 3 ani ca fiind ideala si, in acest caz, perioada de adaptarea dureaza pana la 2 saptamani.
Daca acomodarea dureaza mai mult de cateva saptamani, o luna, ar trebui luata in considerare interventia unui specialist. La unii copii, perioada de acomodare poate sa inceapa dupa cateva zile de la acceptarea initiala imediata. Fiecare copil functioneaza in ritmul lui, tuturor ne este frica uneori, iar critica si cearta nu ne ajuta sa ne scadem frica.

R: Gradinita ii pregateste pe copii pentru scoala, din punct de vedere al programului si al concentrarii de lunga durata. Ce efecte psihologice le atenueaza aceasta etapa pregatitoare?
G.C.: La gradinita, ei invata sa se descurce cu schimbarile in rutina de zi cu zi, sa finalizeze un proiect inceput, sa astepte cu entuziasm urmatoarea activitate, sa imparta cu ceilalti, sa faca schimb, sa fie mai responsabili, sa comunice, sa ceara ajutor, sa inteleaga ca si alti oameni in afara de ei au nevoi, sa aiba grija de lucrurile lor si sa respecte lucrurile altora. Fetele sunt mai cooperante si mai vorbarete, in timp ce baietii sunt mai rezervati si mai nelinistiti. Jocul ofera un teren deosebit de fertil pentru dezvoltarea imaginatiei la varsta prescolara. In plus, o serie de activitati organizate (desen, muzica, modelaj) contribuie si ele la stimularea fanteziei prescolarului.

R: Care sunt temerile unui copil care merge in prima zi la gradinita sau la scoala?
G.C.: Intrebari cum ar fi Daca nu imi fac prieteni?, Daca nu ma plac copiii?, Daca ma pierd si nu mai ajung acasa? sunt des intalnite la copiii care urmeaza sa mearga pentru prima data la gradinita sau la scoala si cateodata chiar intrebarea Daca nu mai vine mama sau tata dupa mine?. Parintii trebuie sa le raspunda la intrebari, aratandu-le ca ii inteleg si incurajandu-i mereu sa isi exprime aceste temeri in discutii si sa nu se interiorizeze. Exista totusi si fobii mai greu de combatut, cum ar fi refuzul scolar care poate duce la necesitatea unui specialist.

R: Cum trebuie parintii sa-i pregateasca psihic pe cei mici pentru prima zi de scoala?
G.C.: Parintii trebuie sa explice din timp copilului ca urmeaza o schimbare in programul lui si sa ii descrie ce inseamna gradinita sau scoala in detaliu, scotand in evidenta lucrurile bune care il incurajeaza si ii starnesc curiozitatea, de exemplu ca o sa se joace cu copii de varsta lui sau ca o sa aiba jucarii noi si o sa invete jocuri noi. Parintii trebuie sa fie atenti la cum reactioneaza copilul la nou si sa il incurajeze mereu sa isi exprime sentimentele in cuvinte. In apropierea acelei prime zile, adultii le pot spune celor mici: Stiu ca o sa iti fie dor de mine. Si mie o sa imi fie dor de tine, dar cand ajungi acasa, o sa stam impreuna si o sa ma inveti si pe mine ce ai facut la gradinita/scoala. Increderea ca se va intoarce in sanul familiei este foarte importanta, la fel ca si increderea ca va fi ascultat.

R: Cum se explica fenomenul ca unii copii devin violenti la scoala, desi acasa nu ies din cuvantul parintilor?
G.C.: Este foarte greu de descris ca fiind un fenomen faptul ca unii copii devin violenti la scoala, in timp ce comportamentul lor acasa este unul cu totul opus. Deoarece copilului i se cere sa-si asume din ce in ce mai multa responsabilitate pentru viata sa, el poate ajunge sa-si dezvolte un puternic simt de initiativa sau, din contra, de vinovatie ca nu si-a indeplinit corespunzator responsabilitatile. Comportamentul copiilor se schimba de la un nivel de dezvoltare la altul, dar, in momentul in care doar intr-un anumit mediu el se comporta diferit, insemna ca ceva in acel mediu il influenteaza sau poate fi un protest impotriva a ceva ce il deranjeaza, poate un coleg sau chiar modul de abordare al invatatoarei.

R: Dar situatia inversa, cand un copil devine foarte retras si se inchide in el insusi pe masura ce anul scolar trece?
G.C.: Si in acest caz pot fi diverse trairi ale copilului ca efect al unei neintelegeri cu un alt copil, un coleg care nu il place sau poate fi lipsa unui prieten, unei prietene, lipsa unor lucruri pe care alti colegi le au sau poate fi chiar neintelegerea modului de abordare al invatatoarei, o atitudine prea autoritara care sa il intimideze si sa il determine sa se inchida in sine. Daca nu se intervine din timp, problema se poate agrava, deci orice schimbare in comportament necesita o urmarire atenta si o buna comunicare cu copilul.

R: In ce situatii ar trebui parintii sa apeleze la ajutor specializat daca micutul nu se adapteaza in mediul gradinitei sau al scolii?
G.C.: Se poate apela la un specialist oricand parintele simte ca nu poate face fata unei situatii in care este implicat copilul. Indiferent de gravitatea acelei situatii, un specialist colaboreaza cu parintii pentru a combate si a preveni problemele care apar in cursul dezvoltarii copilului.

Articol: Exclusiv online,mami.ro
Reporter: Alexandra Badita

Un comentariu:

Multumesc ca esti alaturi de mine.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LIKE

Etichete

1 (1) 1998 (1) 2 (1) 2012 (65) 2013 (16) 2014 (5) 2015 (5) 2016 (2) 2017 (1) 3 (1) 4 (1) 5 (1) 6 (1) A te iubi (12) Acceptare (2) Access Bars (2) Access Consciousness (1) ACTIVAREA KUNDALINI (1) Adamus (6) Adevar? (42) Afaceri (1) Afirmatii (1) ajutor (7) Alexandru Pargaru (3) Aloe Vera (1) Amintiri din moarte clinica (1) Among Us (1) Andrei Laslau (1) Änglavakt (1) Apa (13) apocalipsa (3) Argangheli (3) ARHANGHELUL MIHAIL (1) Asa NU (1) Astazi Dumnezeu vrea ca tu sa stii (10) Astrologie (14) Astronaut (1) Augusto Cury (1) Barbara Hand Clow (6) Barbatul si Femeia (8) Bebe Mihaescu (1) bucegi (1) Bunker Roy (1) caini (1) carte (39) Cartoful (2) Castigatorul la (1) ceapa (1) chakre (4) Chakrele Corpului Uman (2) Charlie Chaplin (1) Codul Lui Oreste (6) COMPASIUNE (1) Conspiratia Tacerii (1) Constelatia Pleiadelor (2) copii (36) copiii (13) copiii de cristal (3) crime time (2) cristofor (1) Curs De Dezvoltare Personala (7) Dan Farcas (1) Dan Luca (2) Dan Puric (1) daruieste viata (1) david (1) dedublare (1) Deepak Chopra (2) Dezvoltare personala (267) Dezvoltare Spirituala (73) Dimitrova (1) Dincolo de limite (1) doctor (1) documentar (2) Doneaza (1) doreen virtue (3) Dorinte (1) Downey (6) DR. WAYNE W. DYER (2) drama (1) Drunvalo Melchizedek (3) Echilibrul vorbirii și tăcerii (1) echinoctiu (1) ECKHART TOLLE (7) Eclipsa (4) Editura For You Newsletter (57) ego (3) Elena Cocis (1) eliberare (1) energii (16) Episodul (6) euro (1) evrei (1) evreii au talent (1) extraterestri (11) Fericire (3) film (37) FLP (2) Fotografie (5) frica (5) Furie (1) Gabriela Benchea (2) Gerrit Gielen (1) Greg Braden (1) HIPERSENSIBILITATE (1) Ho’oponopono (3) https://www.facebook.com/profile.php?id=100083002270658 (1) iertare (10) ingeri (13) ingrijorarea (1) inima (7) Intelepciune (2) intinereste (1) Intoleranta Alimentara (1) Inuaki (2) INUAKI Reptilianul Din Mine (1) Ioan Alexandru (1) ioan vladuca (1) Isus (8) iubire (48) Iustin Narcis Ianau (1) Iustin Parvu (2) James Tyberonn (1) japonia (2) Jennifer Hoffman (27) Johan Brisinger (1) Jordan Duchnycz (1) judecata (1) Kahlil Gibran (1) Karen Bishop (1) Karma (2) Kryon (7) Lauren C. Gorgo (15) Lauren Gorgo (3) lectii (1) luther (1) Magul din Carpati (1) manuscris (1) Manuscrisele de la Marea Moarte (1) Marea Moarta (1) Maria Magdalena (1) Mark Boyle (1) marte (4) Masaru Emoto (1) Matei (32) Maturitate (1) mayas (5) McDonald's (1) medicina (2) mesaj (3) Metatron (1) Michael Nvquist (1) Michael Odoul (3) mierea de albini (2) Minti luminate (1) minune (5) miracol (20) mister (7) Monica visan (2) Mullins (1) Mullins Food Products (1) Muzica (11) Muzica de relaxare (1) Muzica Motivationala (3) Narcis (1) natural (1) naturist (1) Neale Donald Walsch (1) Niculina Gheorghiţă (14) noua generatie (1) Noul val de Iubire (1) Nu e sfarsitul lumii (1) NU vaccinarii (24) nuci (2) Ora Pamantului (1) Oscar Wilde (1) OSHO (28) otrava (1) OZN (30) Pace (1) Pamantul (6) PAMANTUL IN DIMENSIUNEA A 5-A (2) parinti (2) Parinti straluciti (1) Paul Ferrini (9) Plansul (1) Plenitudine (2) Poezie (10) portal (1) Portalul Datei Triple (1) povesti cu talc (58) printre noi (1) profesori fascinanti (1) Profetii (7) Psihologie (8) Rai (1) reptilianul din mine (1) Respect (3) ridiche neagra (1) Roma Downey (6) România (28) Ronna Herman (1) Rudolf Steiner (1) rugaciune (2) SaLuSa (35) sanatate (125) Schimbarea (4) Scrisoare (1) Scrisori din Cer (1) secret (1) secrete (2) SENSIBILITATE (1) sfecla rosie (1) Shift (1) siberia (1) Simplificare (1) Sleep Talk (1) Smerenie (1) sms (1) solstitiu (1) Spiritualitate (32) Stephen Covey (3) Sti (1) Stiati ca.... (47) Stima de sine (1) succes (1) suflet (5) Sundar Singh (1) sunet (1) Sunt eu insumi (2) Şi tu poţi fi Supernanny (2) talent (2) Tehnica Bowen (1) Tehnici (2) Tehnici de meditatie (4) Terapia iertarii (3) terapie (3) test (1) Tom Kenyon (9) Traditii (1) Traieste (1) transmisie (39) Triada Eclipselor (3) tunami (1) tusea (1) ufolog (1) Uleiul de cocos (1) Vanga (1) Viata (7) video (62) vindecare (2) vitamina C (1) vitamine (1) Zambeste (1)