Nu trece zi în care să nu vedem pe Facebook zeci de poze cu bebeluşi care mai de care mai simpatici, în fel de fel de ipostaze amuzante, spre mândria părinţilor şi deliciul prietenilor. Nimic în neregulă până aici. Problemele apar atunci când, în urma unui like sau share, sau chiar prin spargerea contului, imaginile ajung pe paginile unor persoane dubioase. Psihologii ne avertizează: trăim într-o lume extrem de periculoasă, protejaţi imaginea copiilor voştri în mediul online!
Iată ce fotografii să nu postezi pe Facebook:
Prin crearea contului de facebook suntem, practic, de acord cu folosirea datelor noastre personale. Dar ce se întâmplă cu informaţiile legate de copiii noştri? Ei nu îşi pot da acordul…
Un studiu recent realizat în Statele Unite arată că 63% dintre mame au cont de Facebook; dintre acestea, 97% postează imagini cu copiii lor, iar 46% încarcă filmuleţe cu cei mici.
80% dintre copiii sub doi ani sunt prezenţi în mediul online prin postările părinţilor pe reţelele de socializare.
Deşi pentru părinţi pozele publicate sunt doar un motiv (nevinovat) de mândrie, imaginile pot fi furate (în ciuda setărilor de siguranţă), copiilor li se dau alte nume şi li se creează alte conturi cu toate informaţiile pe care părinţii le publică pe Facebook.
Imaginile furate pot fi folosite:
- pentru a intra în discuţie cu alte persoane, eventual chiar copii
- Pentru răpiri
- de obsedaţi sexual, în discuţii cu conotaţii sexuale în mediul online
- pe site-urile de pornografie infantilă
- în campanii umanitare false
De aceea, specialiştii recomandă părinţilor prudenţă. Părinţii sunt obligaţi să-şi protejeze copiii până la vârsta la care ei înşişi se pot proteja, să le garanteze dreptul la intimidate, viaţă privată şi securitate.
Ce poţi face pentru a-ţi proteja copilul pe Facebook:
NU posta pe Facebook imagini nud cu copilul (la baia, la plajă, când îi schimbi scutecul, când stă pe oliţă, când umblă dezbrăcat prin casă) – deşi cât se poate de normale, aceste fotografii îi pot atrage pe pedofili, persoane cu deviaţii sexuale, căpătând semnificaţii erotice.
De asemenea, aceeaşi precauţie şi din partea rudelor şi prietenilor care ţi-au fotografiat copilul: nimeni nu are voie să posteze fotografii cu cel mic!
Filtrează lista de prieteni, astfel încât să nu se strecoare şi persoane pe care nu le cunoşti în realitate.
Elimină din setările de siguranţă ale contului accesul ’’public’’, astfel încât doar prietenii să aibă acces la fotografiile şi informaţiile pe care le postezi.
În plus, nu oferi online detalii despre copil: adresa, grădiniţa la care merge, ora la care vine şi pleacă de acasă.
o sa ajungem sa punem si zabrele la usi ca la puscarie. E exagerare daca cineva doreste sa iti faca rau iti face oricum. Dezaxati sau oameni care fac rau sunt peste tot, nu numai in mediul virtual.
RăspundețiȘtergere