De fiecare data cand ne aflam in prezenta lor, florile si in general toate plantele naturale ne incanta intreaga fiinta prin armonia cuceritoare a formelor lor unice. Mesagere ale unui tainic univers al formei si culorii, plantele naturale trezesc in fiecare dintre noi, intr-un mod inefabil, sentimentul frumusetii si al armoniei. Insa foarte putini dintre noi am urmarit sa patrundem in acest univers misterios pentru a afla care este secretul armoniei fascinante a formelor plantelor naturale.
A
Grecii, spre exemplu, au cunoscut indeaproape impresia de armonie si de echilibru care apare atunci cand privim doua segmente neegale, a caror lungimi se afla intr-un raport de aproximativ 1,618. De altfel, in sculptura si in arhitectura greaca din secolul lui Pericle, acest raport magic era respectat cu strictete, si tocmai la acest raport se refereau filosofii greci atunci cand afirmau ca: "frumusetea inseamna proportie bine cumpanita". Observand ca o asemenea proportie creeaza cea mai puternica senzatie de frumusete, Leonardo da Vinci a fost indreptatit sa numeasca acest numar "sectio aurea", adica "sectiunea de aur". El era de parere ca sectiunea de aur este canonul dupa care ar trebui sa se stabileasca proportiile dintre diferitele parti ale aceleiasi cladiri, precum si dintre volumul constant si cel ramas liber, pentru ca numai astfel acea constructie va putea trezi un puternic sentiment de frumusete si armonie. De-a lungul timpului, oamenii au facut fel de fel de masuratori, redescoperind in natura, de fiecare data, raportul determinat de sectiunea de aur intre diferitele parti ale corpului omenesc, ale animalelor si ale plantelor.
Privind acum lucrurile din aceasta perspectiva ne putem da seama ca armonia formelor naturale este intim legata de aceasta "proportie divina", cum a fost numita sectiunea de aur in perioada Renasterii. Stiind acum toate acestea nu ne ramane decat sa incepem chiar noi sa descoperim acest mister al naturii. Inainte de aceasta sa vedem, cu ajutorul unui exemplu foarte simplu, cum se explica senzatia vizuala extrem de agreabila pe care o genereaza in fiinta noastra o sectiune de aur in cazul a trei linii orizontale. Exemplul cel mai cunoscut si plastic totodata este linia care desparte marea de cer intr-o reprezentare artistica a marii. Aceasta linie nu este asezata niciodata la mijloc, ci astfel incat grosimea celor doua benzi sa se afle in raportul sectiunii de aur.
Pornind de la acest exemplu extrem de simplu, avem acum posibilitatea sa patrundem in universul tainic al armoniei formelor naturale. Pentru aceasta nu va trebui decat sa privim cu atentie modul in care sunt alcatuite plantele naturale. Ochiul nostru ne va putea spune de acum inainte, fara indoiala, ca intre diferitele parti ale plantelor exista acest raport al armoniei si ca numarul de aur corespunzator lui determina, prin nenumarate combinatii posibile, forme pline de incantare pentru noi. Deocamdata va lasam sa descoperiti singuri, contempland plini de atentie formele plantelor naturale, cum apare acest raport magic, atat in modul de dispunere al frunzelor, florilor, petalelor florilor, cat si modul de crestere si dezvoltare ale oricarei plante.
de Aurora Nicolae si Andrei Gamulea
sursa: articol preluat din Revista Misterelor nr. 13
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Multumesc ca esti alaturi de mine.