Facebook Like

Tu nu ești singur

EMAG

vineri, 4 mai 2012

“Super Luna” – intoxicare mediatica si senzationalism ieftin

Istoria se repeta si anul acesta
Anul trecut relatari si intamplari

Ştiriştii români panichează publicul cu mesaje false

Una din ştirile ce promit să ţină capul de afiş în următoarea săptămână este cea vizând aşa-numita Super Lună – un fenomen astral inedit, care ar putea avea efecte catastrofice. Concret, ni se spune Luna va fi, pe data de 19 martie, la cea mai mică distanţă faţă de Pământ din ultimii 19 ani. Pornind de la acest eveniment banal, o serie de pseudo-specialişti au început să prognozeze fel de fel de grozăvii, de la uragane şi cutremure, până la creşterea preţurilor şi prăbuşirea burselor. Febra „Super Lunii” a cuprins, în ultimele zile, şi România, o serie de canale mediatice importante răstălmăcind un articol publicat pe acest subiect de tabloidul britanic Daily Mail. Partea cea mai tristă este că ştirea pe care atât jurnalistul de la Daily Mail, cât şi răspândacii de la ProTV, Realitatea, Antena 1 ş.a. au luat-o de bună este, de fapt, o intoxicare mediatică. Numai în ultimii 5 ani, Luna a fost de două ori la distanţe mai mici de noi, decât cea la care va fi la 19 martie.

Un articol de Răzvan PETRE
Articolul iniţial, publicat în Daily Mail, era scris tocmai pentru a lua în derâdere miturile legate de Super Moon, cum o numesc englezii. Spre deosebire de jurnaliştii tabloidului britanic, televiziunile şi ziarele (presupus serioase) din România au redus la minim relatările ştiinţifice, amplificând, în acelaşi timp, mesajele de panică şi aberaţiile pseudo-ştiinţifice.

O ştire despre un eveniment inexistent


Piesa de rezistenţă a ştirii apocaliptice prezentate cu fast de posturile TV din România a fost aceea că Luna va fi la cea mai mică distanţă de Pâmânt din ultimii 19 ani. Este adevărat că, fiind mai aproape, Luna influenţează mai puternic, atât mareele, cât şi scoarţa terestră. Singura problemă este aceea că ştirea, în sine, este falsă. Numai în ultimii 5 ani, conform tabelelor oferite de NASA şi de diverse institute de astronomie, Luna s-a aflat în două rânduri, în 2005 şi în 2008, mai aproape de Pământ, decât va fi la 19 martie 2011.
Un alt lucru fals, relatat de canalele de ştiri, a fost „ciclicitatea apariţiei Super Lunii – o dată la 19 ani”. Aceasta este o altă pistă falsă. În ultimii 40 de ani, apropierea Lunii de Pământ a coincis cu momentul maxim de Lună nouă, în medie la 19-20 de ani. Dar anii 1951, 1952 şi 1953 au fost ani consecutivi în care aceste două evenimente lunare au coincis, fapt ce desfiinţează teoria.
Un lucru pe care ProTV şi Antena 1 ni l-au dat drept sigur a fost acela că Super Luna va provoca dezastre naturale, fiind invocate cutremurul petrecut în 2004 în Indonezia, respectiv ciclonul Tracy, ce a lovit Australia în 1974. Prima problemă cu această teorie este că în nici unul dintre aceste cazuri, apropierea Lunii nu a coincis cu fenomenul de Lună plină. Pe urmă, ambele dezastre s-au produs în condiţii total opuse celor de Super Moon. Cutremurul din Indonezia a avut loc cu două săptămâni înainte de Super Lună, când corpul astral se afla la cea mai mare distanţă de Pământ din acel an, deci influenţa lui era cea mai scăzută posibil. Iar între ciclonul Tracy şi Super Luna din 1974 au trecut mai mult de 11 luni, timp în care satelitul Terrei s-a apropiat şi s-a îndepărtat de Pământ de încă 12 ori. Pentru amatorii de coincidenţe bizare, atât cutremurul din Indonezia, cât şi ciclonul Tracy s-au petrecut de Crăciun. Nimeni, însă, nu s-a gândit să lege aceste dezastre de sărbătoarea naştereii Mântuitorului. Dar să nu anticipăm...

Articolul din Daily Mail

Semnat de David Derbyshire, articolul din tabloidul britanic avea ca scop distrugerea miturilor legate de Super Lună. El debuta cu anunţul că, în ultimele zile, o serie de ţicniţi obsedaţi de cataclisme şi de teoria conspiraţiei luaseră cu asalt Internetul pentru a-şi povesti teoriile apocaliptice. Teorii pe care oamenii de ştiinţă le catalogaseră drept „tâmpenii”. Ziaristul cita o serie de cercetători, care declarau că nu se va produce niciun dezastru legat de Super Lună şi că nebunii de pe Internet se chinuie să producă dovezi pentru a-şi justifica teoriile lor deplasate.

Specialiştii ProTV – pe cale să descopere cercul... pătrat!

Ştirea din Daily Mail a fost preluată prompt de ProTV şi de Antena 1, care au reşapat-o într-un mesaj de panică. ProTV a titrat: „Super Luna ar putea provoca o catastrofă”, în timp ce Antena 1 a dat ca sigure dezastrele, ştirea lor începând cu titlul: „Luna va declanşa cutremure, erupţii vulcanice şi schimbări climatice”. Ultima parte, cea cu "schimbările climatice", a fost băgată de la ei, de ştiriştii Antenei, probabil pentru că încălzirea globală este dezastrul "la modă". La rândul lor, pentru a da credibilitate poveştii, proteviştii au înlocuit pasajele din Daily Mail în care autorii teoriei bizare despre Super Lună erau etichetaţi „conspiraţionişti”, „ţicniţi”, sau „lunatici”. În locul acestor termeni, ei au pus sintagma „unii specialişti”... Exact când erau pe punctul să transforme super-tâmpeniile legate de Super Lună în mari adevăruri ştiinţifice, „specialiştii” ProTV au dat cu bâta-n-baltă, declarând că orbita Lunii „nu este un cerc perfect, ci unul eliptic”! După 24 de ore şi circa 100 de comentarii băşcălioase în care editorii ştirii erau trimişi să caute un cerc triunghiular sau pătrat, textul a fost modificat, iar comentariile au fost interzise.

Publicul lor – mai inteligent decât „Editorii Realităţii”

Super Luna a generat, deja, cataclisme. Primul din această serie a fost acela că jurnaliştii Realitatea TV au reuşit să parafrazeze sloganul Academiei Caţavencu – Cititorii noştri sunt mai deştepţi decât ai lor. Varianta Realitatea TV s-ar putea intitula „Cei care văd ştirile sunt mai inteligenţi decât noi, cei care le facem”. Acest lucru este evident, dacă citim comentariile ştirii „La 19 martie, Pământul se apropie de Lună”. Mai bine de jumate din cei ce au comentat articolul postat pe pagina de internet a Realităţii TV le-au atras atenţia autorilor că Luna se învârte în jurul Pământului, iar nu invers. Deci Luna se poate apropia de Pământ, iar nu viceversa.

Intoxicare, sau strategie de marketing?

Ştirea despre cataclismele ce ar putea fi provocate de Super Lună nu a fost speculată numai de către astrologii şi de către conspiraţioniştii ce vroiau să atragă atenţia asupra lor. Având potenţialul de a interesa un număr mare de cititori, ea a fost preluată şi prezentată de către ziarele şi televiziunile specializate în senzaţional. Ştirea s-a vândut cel mai bine pe internet. Zvonurile pornite în urmă cu două săptămâni au reapărut în jurul datei de 1 martie pe site-urile unor companii care aveau în obictul de activitate astronomia, astrologia, sau prevenirea, combaterea şi compensarea dezastrelor. Pentru a nu fi acuzate că acreditează nişte poveşti despre care ştiau că nu sunt adevărate, aceste companii s-au făcut că lansează în dezbate subiectul, scopul ascuns fiind acela de a atrage pe internauţi pe site-urile lor. Pasul următor a fost preluarea ştirii în mass media, domeniu care se bazează masiv pe publicitate. Cum fiecare accesare a unei pagini web înseamnă o nouă afişare a uneia, sau a mai multor reclame, Super Luna, cu potenţialul ei de a capta atenţia publicului, a ajuns rapid în paginile de internet ale ziarelor şi televiziunilor. Un exemplu în acest sens este ProTV, care a pus iniţial ştirea despre Super Lună doar pe internet, anunţând acest lucru în principala emisiune informativă a zilei (fără a da mai multe detalii, pentru a atrage publicul pe site). În pagina dedicată acestei ştiri se deschid două reclame - una la o marcă de cafea, care acoperă partea de jos a ecranului şi încă una, la o marcă de maşini, care se extinde peste ecran şi peste textul articolului, la o simplă mişcare de mouse.

Ce este Super Luna?


Termenul a fost introdus în cultura populară la mijlocul anilor '70. Vinovaţi au fost o serie de astrologi (nu astronomi!), care au publicat articole despre apropierea periodică a Lunii de Pământ, respectiv implicaţiile pe care acest fapt le-ar avea asupra zodiacului. Treptat, Super Luna a devenit, alături de spiritism şi de fenomenul OZN, unul din subiectele favorite ale adepţilor diverselor teorii ale conspiraţiei. Aceştia au scos fenomenul din zona astrologiei, găsind, în acelaşi timp, tot soiul de argumente, privind rolul Super Lunii în producerea cataclismelor.
Super Luna corespunde termenului ştiinţific „perigeu”. Perigeul este punctul de pe orbita sa eliptică, în care Luna este situată cel mai aproape de Pământ. Întrucât Luna face un circuit complet în jurul Terrei în aproximativ 28 de zile, în fiecare an sunt 12-13 perigee. Distanţa la care se află Luna de Pământ, la momentul acestor perigee, variază, în funcţie de diferiţi factori. Aici intervin conspiraţioniştii, care definesc Super Luna ca fiind un „perigeu extrem”. Cum nu există nicio delimitare ştiinţifică, sau măcar logică, pentru ce e şi ce nu e extrem, putem avea, de la o Super Lună o dată la fiecare 3-4 ani, la câteva Super Luni pe an...

Ce spun specialiştii

Specialiştii adevăraţi (nu cei inventaţi de ProTV) spun că apropierea Lunii de Pământ va avea efecte limitate. În special, este vorba despre creşterea mareelor cu 1-4 centimetri, în locurile în care mareea are, în mod normal, peste 4 metri. Deci acest efect nu va putea fi sesizat cu ochiul liber. De asemenea, luna va apărea pe cer cu 14% mai mare decât este la apogeu (punctul cel mai îndepărtat), cu 7% mai mare decât atunci când se află la distanţă medie şi cu mai puţin de 1% mai mare decât a fost pe 19 februarie - data perigeului anterior.
De asemenea, specialiştii (inclusiv cei citaţi de Daily Mail) desfiinţează teoriile care pun dezastrele naturale pe seama Super Lunii. Ei spun că efectele perigeului, aşa limitate cum sunt ele, au efect maxim doar pe o perioadă de +/- 2-3 ore de la apropierea Lunii de Pământ. Prin urmare, nu există nicio legătură între Super Lună şi cutremurele produse în ultimele zile în Japonia. De altfel, la momentul producerii seismelor, Luna se afla la mai bine de 380.000 de kilometri de Terra – distanţa medie la care se află astrul, în mod normal.
UPDATE: Datele la care Luna a fost sau va fi mai aproape de Pământ decât la 19 martie 2011
10 ianuarie 2005 -- 356.571 km
12 decembrie 2008 -- 356.567 km
19 martie 2011 19:10 356.577 km
14 noiembrie 2016 11:24 356.511 km
1 ianuarie 2018 21:56 356.565 km

În ciuda celor afirmate în mass media românească, nici următoarea dată când perigeul se va suprapune cu faza de -lună nouă- nu va fi peste 19 ani. Această sprapunere de evenimente astrale va avea loc pe 25 noiembrie 2034. Deci nu peste 19 ani, ci peste doar... 23 de ani. La acea dată, Luna va fi la 356.447 km de Pământ.

Sursa

- Va Urma- specatcolul de anul acesta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc ca esti alaturi de mine.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LIKE

Etichete

1 (1) 1998 (1) 2 (1) 2012 (65) 2013 (16) 2014 (5) 2015 (5) 2016 (2) 2017 (1) 3 (1) 4 (1) 5 (1) 6 (1) A te iubi (12) Acceptare (2) Access Bars (2) Access Consciousness (1) ACTIVAREA KUNDALINI (1) Adamus (6) Adevar? (42) Afaceri (1) Afirmatii (1) ajutor (7) Alexandru Pargaru (3) Aloe Vera (1) Amintiri din moarte clinica (1) Among Us (1) Andrei Laslau (1) Änglavakt (1) Apa (13) apocalipsa (3) Argangheli (3) ARHANGHELUL MIHAIL (1) Asa NU (1) Astazi Dumnezeu vrea ca tu sa stii (10) Astrologie (14) Astronaut (1) Augusto Cury (1) Barbara Hand Clow (6) Barbatul si Femeia (8) Bebe Mihaescu (1) bucegi (1) Bunker Roy (1) caini (1) carte (39) Cartoful (2) Castigatorul la (1) ceapa (1) chakre (4) Chakrele Corpului Uman (2) Charlie Chaplin (1) Codul Lui Oreste (6) COMPASIUNE (1) Conspiratia Tacerii (1) Constelatia Pleiadelor (2) copii (36) copiii (13) copiii de cristal (3) crime time (2) cristofor (1) Curs De Dezvoltare Personala (7) Dan Farcas (1) Dan Luca (2) Dan Puric (1) daruieste viata (1) david (1) dedublare (1) Deepak Chopra (2) Dezvoltare personala (267) Dezvoltare Spirituala (73) Dimitrova (1) Dincolo de limite (1) doctor (1) documentar (2) Doneaza (1) doreen virtue (3) Dorinte (1) Downey (6) DR. WAYNE W. DYER (2) drama (1) Drunvalo Melchizedek (3) Echilibrul vorbirii și tăcerii (1) echinoctiu (1) ECKHART TOLLE (7) Eclipsa (4) Editura For You Newsletter (57) ego (3) Elena Cocis (1) eliberare (1) energii (16) Episodul (6) euro (1) evrei (1) evreii au talent (1) extraterestri (11) Fericire (3) film (37) FLP (2) Fotografie (5) frica (5) Furie (1) Gabriela Benchea (2) Gerrit Gielen (1) Greg Braden (1) HIPERSENSIBILITATE (1) Ho’oponopono (3) https://www.facebook.com/profile.php?id=100083002270658 (1) iertare (10) ingeri (13) ingrijorarea (1) inima (7) Intelepciune (2) intinereste (1) Intoleranta Alimentara (1) Inuaki (2) INUAKI Reptilianul Din Mine (1) Ioan Alexandru (1) ioan vladuca (1) Isus (8) iubire (48) Iustin Narcis Ianau (1) Iustin Parvu (2) James Tyberonn (1) japonia (2) Jennifer Hoffman (27) Johan Brisinger (1) Jordan Duchnycz (1) judecata (1) Kahlil Gibran (1) Karen Bishop (1) Karma (2) Kryon (7) Lauren C. Gorgo (15) Lauren Gorgo (3) lectii (1) luther (1) Magul din Carpati (1) manuscris (1) Manuscrisele de la Marea Moarte (1) Marea Moarta (1) Maria Magdalena (1) Mark Boyle (1) marte (4) Masaru Emoto (1) Matei (32) Maturitate (1) mayas (5) McDonald's (1) medicina (2) mesaj (3) Metatron (1) Michael Nvquist (1) Michael Odoul (3) mierea de albini (2) Minti luminate (1) minune (5) miracol (20) mister (7) Monica visan (2) Mullins (1) Mullins Food Products (1) Muzica (11) Muzica de relaxare (1) Muzica Motivationala (3) Narcis (1) natural (1) naturist (1) Neale Donald Walsch (1) Niculina Gheorghiţă (14) noua generatie (1) Noul val de Iubire (1) Nu e sfarsitul lumii (1) NU vaccinarii (24) nuci (2) Ora Pamantului (1) Oscar Wilde (1) OSHO (28) otrava (1) OZN (30) Pace (1) Pamantul (6) PAMANTUL IN DIMENSIUNEA A 5-A (2) parinti (2) Parinti straluciti (1) Paul Ferrini (9) Plansul (1) Plenitudine (2) Poezie (10) portal (1) Portalul Datei Triple (1) povesti cu talc (58) printre noi (1) profesori fascinanti (1) Profetii (7) Psihologie (8) Rai (1) reptilianul din mine (1) Respect (3) ridiche neagra (1) Roma Downey (6) România (28) Ronna Herman (1) Rudolf Steiner (1) rugaciune (2) SaLuSa (35) sanatate (125) Schimbarea (4) Scrisoare (1) Scrisori din Cer (1) secret (1) secrete (2) SENSIBILITATE (1) sfecla rosie (1) Shift (1) siberia (1) Simplificare (1) Sleep Talk (1) Smerenie (1) sms (1) solstitiu (1) Spiritualitate (32) Stephen Covey (3) Sti (1) Stiati ca.... (47) Stima de sine (1) succes (1) suflet (5) Sundar Singh (1) sunet (1) Sunt eu insumi (2) Şi tu poţi fi Supernanny (2) talent (2) Tehnica Bowen (1) Tehnici (2) Tehnici de meditatie (4) Terapia iertarii (3) terapie (3) test (1) Tom Kenyon (9) Traditii (1) Traieste (1) transmisie (39) Triada Eclipselor (3) tunami (1) tusea (1) ufolog (1) Uleiul de cocos (1) Vanga (1) Viata (7) video (62) vindecare (2) vitamina C (1) vitamine (1) Zambeste (1)