În zilele noastre grâul, orezul, porumbul şi meiul sunt
cerealele cele mai consumate în întreaga lume, în timp ce secara şi hrişca,
foarte puţin. Înainte ca schimbările şi cuceririle economice să şteargă
frontierele, fiecare cereală era preponderent legată de o ţară sau de un
continent: grâul, în ţările occidentale, orezul în Asia; porumbul în America de
Sud; meiul în Africa.
Proprietăţile medicinale ale cerealelor
Spectaculoasa elevare a nivelului de trai din cea de-a doua jumătate
a sec XIX a avut, printre altele, două consecințe: o scădere a consumului de
produse cerealiere și o creştere a frecvenţei maladiilor numite „de civilizaţie”
precum: cancerul, obezitatea, diabetul, hipertensiunea, hipercolesterolemia,
boli cardiovasculare. Ca o soluţie foarte eficientă la toate acestea,
nutriţioniştii şi dieticienii recomandă o alimentaţie naturistă şi reîntoarcerea
la vechile alimente simple ce i-au hrănit pe strămoşii noştri: pâinea integrală
și cerealele. Cercetările au demonstrat indubitabil faptul că cerealele sunt o
sursă bogată în substanţe necesare organismului, ele conţin anumiţi constituenţi
ce ajută la menţinerea stării de sănătate şi chiar la vindecarea anumitor boli.
Astfel s-a descoperit că orzul şi ovăzul, spre exemplu au un puternic efect
anticolesterolemiant, datorită beta-glicanilor solubili din structura lor. De
asemenea, porumbul conţine anumite substanţe ce reduc riscul de cardiopatii şi
carii dentare.
Foarte important este faptul că, în urma studiilor, s-a
constatat că cerealale conţin inhibitori de proteaze şi antioxidanţi, cu rolul
de a inactiva substanţele carcinogene. Adepţii regimurilor naturiste chiar au
obţinut rezultate notabile în tratarea unor boli canceroase, recomandând o
alimentaţie bazată numai pe cereale (ex: regimul Oshawa).
Prezentăm în continuare câteva din virtuţile terapeutice şi
alte secrete ale cerealelor.
Grâul
Câteva din proprietăţile medicinale ale
grâului:
Este: antidiuretic (seminţele), antiinflamator (rădăcina), antimicrobian (rădăcina), diuretic (rădăcina), emolient, laxativ, reconfortant, remineralizant şi nutritiv, tonic general.
Containdicaţii
Ulcere şi cancere gastrice, colite ulceroase şi tuberculoase, cancer de intestin, apendicită, hemoragie digestivă, colecistită. Diabeticii şi obezii nu vor consuma mai mult de 150g pe zi, iar sedentarii nu mai mult de 500g pe zi.
Este: antidiuretic (seminţele), antiinflamator (rădăcina), antimicrobian (rădăcina), diuretic (rădăcina), emolient, laxativ, reconfortant, remineralizant şi nutritiv, tonic general.
Containdicaţii
Ulcere şi cancere gastrice, colite ulceroase şi tuberculoase, cancer de intestin, apendicită, hemoragie digestivă, colecistită. Diabeticii şi obezii nu vor consuma mai mult de 150g pe zi, iar sedentarii nu mai mult de 500g pe zi.
Hrişca
Proprietățile medicinale ale hrișcăi: este o hrană solidă, eficace pentru vindecarea tuturor formelor de cancer, tuberculoza rinichilor, are o acțiune protectoare vasculară, vitalizantă şi energizantă.
Meiul
Meiul calmează tusea, este diuretic, nutritiv, remineralizant, sudorific, tonic nervos. Pentru uz intern, maceratul de mei se recomandă în caz de diaree și în afecțiuni renale. Ca uz extern, din făina de mei se fac cataplasme.
Orezul
Ca toate celelalte cereale, orezul conţine inhibitori de
protează, ce reduc dezvoltarea cancerului, şi in special al celui intestinal.
Cercetătorii au izolat trei substanţe antitumorale din pleava de orez, şi au
constatat la persoanele ce consumă mai mult orez o rată scăzută de dezvoltare a
cancerului de colon, de sân şi de prostată.
Orezul are următoarele proprietăți medicinale: este analeptic, antidiareic, antiscorbutic, are acţiune antiinflamatorie, astringentă şi carminativă. Este de asemenea dietetic, emolient, energizant, hipotensor, nutritiv, răcoritor, regenerator şi elimină ureea.
Orezul are următoarele proprietăți medicinale: este analeptic, antidiareic, antiscorbutic, are acţiune antiinflamatorie, astringentă şi carminativă. Este de asemenea dietetic, emolient, energizant, hipotensor, nutritiv, răcoritor, regenerator şi elimină ureea.
Orzul
Orzul este nutritiv şi uşor de digerat, ajută la creşterea unui păr sănătos, precum şi la creşterea unghiilor. Unii cercetători au sesizat că în urma unei cure de orz verde se produce o energizare a întregului corp, o putere de a susține eforturile fizice și intelectuale, memorie mult îmbunătățită și o limpezime a gândirii. De asemenea au sesizat eliminarea surplusului de greutate, revitalizarea tegumentelor cu eliminarea acneei, ameliorarea inflamațiilor și durerilor artritice, precum și o mărire a potențialului sexual.
Cercetările ştiinţifice au ajuns la concluzia că pacienţii de
sex masculin ce au consumat cantităţi importante de făină de orz au obţinut o
scădere spectaculoasă a colesterolemiei; tot ele au dovedit faptul că orzul
stabilizează remacabil tranzitul intestinal, şi că principiile chimice conţinute
în seminţe sunt agenţi anticanceroşi.
Orzul este antidiareic, antidizenteric, antiscorbutic. Prezintă acţiune antiinflamatorie, antinevralgică şi antireumatică. Este un bun drenor hepatic, diuretic, emolient, galactogog, eupeptic, hipoglicemiant, laxativ, sedativ, stomahic, nutritiv, răcoritor şi reglator al tensiunii arteriale. Este un multiplu tonic: cardiac, cutanat, pulmonar, al sistemului nervos central şi vitalizant.
Orzul este antidiareic, antidizenteric, antiscorbutic. Prezintă acţiune antiinflamatorie, antinevralgică şi antireumatică. Este un bun drenor hepatic, diuretic, emolient, galactogog, eupeptic, hipoglicemiant, laxativ, sedativ, stomahic, nutritiv, răcoritor şi reglator al tensiunii arteriale. Este un multiplu tonic: cardiac, cutanat, pulmonar, al sistemului nervos central şi vitalizant.
Ovăzul
Proprietăţi nutritive şi medicinale ale
ovăzului:
Ovăzul are aproape acelaşi conţinut de proteine ca şi grâul, dar cu 8% mai multe grăsimi majoritatea nesaturate. Conţine mulţi aminoacizi esenţiali şi este bogat în lizină. Conţine complexul de vitamine B (în special inozitol care este important pentru hrănirea celulelor creierului şi pentru creşterea acuităţii vizuale), vitamina E şi este bogat în oligoelemente precum: calciu şi fosfor. În medicina populară era folosit ca stimulant, antispastic, laxativ şi tonic al sistemului nervos şi al uterului. Studiile ştiinţifice au scos la iveală acţiunea hipocolesterolemiantă deosebită a fulgilor de ovăz ( 40 g/zi scad cu 20% nivelul de colesterol şi în special fracţiunea LDL „colesterolul rău”. Este bogat în inhibitori de protează cu acţiune anticanceroasă (în special cel intestinal, dar protezează şi contra celui de colon cât şi contra hemoroizilor şi diverticulii intestinali.
Alte acţiuni curative: Menţionăm că ovăzul prezintă notabile proprităţi analeptice şi antiasmatice; este aperitiv, calmant, cicatrizant, depurativ, diuretic, energizant şi vitalizant, hipoglicemiant, răcoritor, tonic general, pulmonar, şi tiroidian, vulnerar.
Extern se recomandă comprese pe zonele afectate de psoriazis şi contra durerilor de dinţi maceratul ce se ţine în gură.
Ovăzul are aproape acelaşi conţinut de proteine ca şi grâul, dar cu 8% mai multe grăsimi majoritatea nesaturate. Conţine mulţi aminoacizi esenţiali şi este bogat în lizină. Conţine complexul de vitamine B (în special inozitol care este important pentru hrănirea celulelor creierului şi pentru creşterea acuităţii vizuale), vitamina E şi este bogat în oligoelemente precum: calciu şi fosfor. În medicina populară era folosit ca stimulant, antispastic, laxativ şi tonic al sistemului nervos şi al uterului. Studiile ştiinţifice au scos la iveală acţiunea hipocolesterolemiantă deosebită a fulgilor de ovăz ( 40 g/zi scad cu 20% nivelul de colesterol şi în special fracţiunea LDL „colesterolul rău”. Este bogat în inhibitori de protează cu acţiune anticanceroasă (în special cel intestinal, dar protezează şi contra celui de colon cât şi contra hemoroizilor şi diverticulii intestinali.
Alte acţiuni curative: Menţionăm că ovăzul prezintă notabile proprităţi analeptice şi antiasmatice; este aperitiv, calmant, cicatrizant, depurativ, diuretic, energizant şi vitalizant, hipoglicemiant, răcoritor, tonic general, pulmonar, şi tiroidian, vulnerar.
Extern se recomandă comprese pe zonele afectate de psoriazis şi contra durerilor de dinţi maceratul ce se ţine în gură.
Porumbul
Această cereală are două inconveniente: pe de o parte este săracă în aminoacizi esenţiali, lizină şi triptofan (dar aceasta nu are prea mare importanță, dacă se consumă și lactate), şi pe de altă parte acidul nicotinic (vitamina PP) pe care îl conţine se află legat de o substanţă rezistentă la acţiunea sucurilor digestive, astfel că acesta nu poate fi absorbit din intestin.
Ca acţiuni terapeutice ale porumbului menţionăm: este
antiinflamator, colagog, coleretic, diuretc, galactogog, energizant, hemostatic,
hipocolesterolemiant, hipoglicemiant, hrănitor, reglator tiroidian, sudorific şi
calmează tusea. Se cunoaşte de mai bine de 30 de ani că uleiul presat la rece
din germenii de porumb reduce cel mai mult colesterolul sanguin, faţă de orice
alt ulei vegetal conţinănd grăsimi polinesaturate. Cercetătorii recomandă ca el
să fie utilizat cu moderaţie deoarece s-a constatat o scădere a nivelului de
colesterol HDL (colesterolul bun), şi o slăbire a apărării imunitare.
Secara
Secara este cunoscută pentru proprietăţile sale purificatoare
asupra sângelui, pentru acţiunile ei de stimulare a circulaţiei sangvine, precum
şi pentru prevenirea rigidizării arterelor (ateroscleroză). Deasemenea ea este
bună în reglarea activităţii glandelor, şi în înlăturarea constipaţiei şi în
prevenirea anemiei ca urmare a conţinutului bogat în fier şi a complexul de
vitamine B. Conţine mult fluor ce ajută la păstrarea în bună stare a smalţului
dentar, precum şi sodiu, potasiu, calciu, iod. Proteinele sale sunt cele mai
bogate în lizină dintre toate proteinele din cereale. Secara s-a mai remarcat
şi ca un bun antiinflamator, calmant, emolient, energizant şi vitalizant,
laxativ, nutritiv, răcoritor şi rezolutiv.
În tratatele vechi orientale se spune că, într-o anumită
măsură, suntem ceea ce mâncăm, însăşi mintea şi stările ei de claritate fiind
considerabil influenţate de fiecare aliment pe care îl consumăm. Nutriţioniştii
zilelor noastre au ajuns şi ei la concluzia că o alimentaţie bazată pe un regim
vegetarian, la care se adaugă ouă şi lactate, acoperă necesarul de substanţe
indispensabile dezvoltării armonioase a corpului şi menţinerii unei stări de
sănătate perfectă atât din punct de vedere fizic cât şi mental.
Fragment din lucrarea Alimentaţia şi terapia naturistă cu cereale
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Multumesc ca esti alaturi de mine.