Facebook Like

Tu nu ești singur

EMAG

marți, 17 septembrie 2013

Osho. despre tehnologie, mediu si optiunile disponibile…

IUBITE OSHO,
PRIN FOLOSIREA TEHNOLOGIEI MODERNE, SIMT CĂ RĂNIM ACEST PĂMÂNT VIBRANT, MINUNAT, CU GUNOIUL MORT AL PLASTICULUI, RADIACTIVITĂȚII, AERULUI POLUAT ȘI AȘA MAI DEPARTE.
TE ROG SĂ COMENTEZI.
Dhyan Tara, este una dintre cele mai complicate întrebări…Este adevărat că ”prin folosirea tehnologiei moderne, noi rănim acest pământ vibrant, minunat cu gunoiul mort al plasticului, radioactivității, aerului poluat și așa mai departe.”
Această întrebare are două răspunsuri posibile. Unul este cel al lui Mahatma Gandhi: ”Întoarceți-vă înapoi…la punctul în care toată tehnologia modernă este abandonată” – care la modul superficial pare în regulă. Dacă tehnologia modernă creează o criză ecologică pe pământ, tulburând echilibrul naturii, atunci este o soluție foarte simplistă să renunți la tehnologia modernă și să te întorci înapoi.
Dar trebuie să înțelegi că în vremea lui Gautama Buddha, în urmă cu doar 25 de secole, această țară avea doar 20 de milioane de oameni. Pământul era suficient pentru a-i susține. Astăzi, numai această țară are 900 de milioane de oameni. Dacă vrei să te întorci la vremurile lui Gautama Buddha, va trebui să ucizi sau să permiți să moară o parte atât de mare din populație. Iar când numai 20 de milioane de oameni sunt salvați, iar restul de 900 de milioane stau morți peste tot în jur – crezi că acei 20 de milioane vor putea să trăiască?
Și populația continuă să crească…Până la sfârșitul acestui secol (XX, n.tr.), populația Indiei va fi crescut probabil cu încă jumătate. Asta înseamnă că va fi un miliard,1300 milioane de oameni – de la aproape 900 la 1300 de milioane de oameni.
De asta nu am fost de acord cu Mahatma Gandhi sub nici un aspect. El vorbește de nonviolență – dar asta nu este nonviolență; nimic nu poate fi mai violent decât un pas ca acesta. Nici un război nu a distrus atât de mulți oameni câți vor fi distruși fără nici un război. Și este imposibil să trăiești cu grămezi de trupuri moarte adunate peste tot în jurul tău. Nu va fi nimeni care să-i ducă la înmormântare sau la cimitir. Atâția oameni care să moară într-un asemenea ritm, îi va omorî și pe cei douăzeci de milioane rămași; corpurile lor în descompunere vor crea mii de boli, de infecții.

Sursa foto: http://www.sxc.hu/
Mahatma Gandhi obișnuia să creadă că ar trebui să oprim tehnologia la punctul în care s-a inventat roata. Roata a fost inventată undeva acum 10 000 de ani sau chiar mai mult. Oamenii erau atât de puțini iar pământul era atât de mare…pământul oferea atât de mult încât acei oameni nici măcar nu puteau să absoarbă totul; cea mai mare parte era irosită.
Aceasta este deci una din soluții, care i-a venit lui Mahathma Gandhi de la Leo Tolstoy – și el era împotriva tehnologiei moderne. Dar eu nu o pot susține, pentru că asta înseamnă să nu fie trenuri, spitale, săli de operații, medicină, oficii poștale, telegrafuri, telegrame, telexuri, electricitate; și toate acestea au devenit parte din viața voastră. Nu poți să te gândești la tine fără electricitate!
A existat o pană de electricitate în America. Timp de trei zile, oamenii au fost atât de speriați, pentru că lifturile nu funcționau și a merge pe scări într-un zgârie nori – poate cu 100 de etaje, 120 de etaje – doar să urci și să cobori era de ajuns ca să termine pe oricine. Oamenii au devenit conștienți pentru prima oară, în acele trei zile în New York, că acum nu există nici o posibilitate de a renunța la tehnologie.
Eu am altă alternativă. Nu este vina tehnologiei moderne; vina este că nu am fost foarte clari în ce privește ceea ce vrem și ceea ce nu vrem de la tehnologia modernă. Omul de știință a descoperit aproape într-un mod orbesc, și orice descoperă el, noi începem să folosim -  fără să ne gândim la efectele ulterioare.
A ne întoarce înapoi este imposibil și stupid, singura cale este înainte. Avem nevoie de o tehnologie mai bună – mai bună decât tehnologia modernă, care poate evita gunoiul din plastic și tulburarea ecologică. Omul de știință trebuie să fie foarte atent ca orice face să devină o parte intrinsecă din întregul organic; tehnologia nu ar trebui să meargă împotriva întregului. Și este posibil, pentru că tehnologia nu te duce undeva în particular; tu ești cel care continuă să descopere lucruri într-un mod orbesc.
Acum că este limpede că orice am descoperit până acum, mare parte este o tulburare a armoniei – că va distruge în cele din urmă viața pe pământ – oamenii de știință încă continuă să strângă arme nucleare. Ei nu au curaj să le spună politicienilor: ”E de ajuns. Nu suntem sclavi. Nu putem să crea nimic care să distrugă viața.”
Toți oamenii de știință din lume trebuie să ajungă la un consens: trebuie să facă o academie mondială a științelor, care să decidă ce ar trebui să se descopere și ce nu ar trebui să se descopere. Dacă ceva greșit este descoperit, ar trebui re-acoperit imediat.
Avem nevoie de o tehnologie superioară, de o tehnologie mai luminată. Aici, mă despart de Mahatma Gandhi, care merge înapoi – unde nu este nimic altceva decât moarte. Eu merg înainte. Tehnologia este în mâinile noastre; noi nu suntem în mâinile tehnologiei. Putem renunța la toate acele părți care sunt periculoase, otrăvitoare, și putem descoperi substitute care îmbunătățesc ecologia, care îmbunătățesc viața omului, care îmbunătățesc bogăția sa interioară și exterioară și aduc un echilibru în lume.
Dar nu văd pe nimeni în întreaga lumea predicând pentru o tehnologie mai sofisticată, mai luminată. Uneori mă întreb: milioane de oameni, mii de savanți remarcabili – sunt oare cu toții orbi? Nu pot vedea că ceea ce fac le taie propriile rădăcini?
Iar dacă tehnologia e în stare să facă miracole – a reușit pe calea distructivității, poate reuși să facă miracole și pe calea creativității. Tot ceea ce s-a descoperit, dacă este o tulburare pentru natură, ar trebui abandonat.  Dar nu văd ca electricitatea să fie un pericol pentru natură; nu văd ca liniile de cale ferată sau avioanele să tulbure ecologia; nu văd că inocentele telegrame, oficii poștale ar trebui distruse. Asta ar însemna să te duci în cealaltă extremă.
Așa funcționează mintea umană: funcționează ca pendulul unui ceas, de la un capăt la altul. Nu se oprește niciodată la mijloc. Vreau ca conștiința umană să se oprească exact la mijloc, pentru a putea vedea ambele părți. Cu siguranță, distructivitatea nu poate fi susținută; și energia care se duce în a crea lucruri distructive trebuie convertită în creativitate.
Dar nu Mahatma Gandhi este calea. Ideologia sa se va dovedi mai periculoasă decât s-a dovedit tehnologia modernă. Tehnologia modernă va avea nevoie poate de câteva sute de ani pentru a distruge totul.
Dacă îl urmăm pe Mahatma Gandhi, într-o zi, tot ceea ce am realizat în mii de ani va fi distrus.
Nu veți mai putea avea apă rece și caldă în băile voastre- asta depinde de tehnologia modernă.
Este adevărat că a poluat aerul, dar asta e vina noastră, nu e vina tehnologiei moderne. Dacă am fi insistat ca petrolul să fie rafinat până la punctul în care să nu polueze aerul, și să existe dispozitive pe fiecare mașină care să purifice aerul de degradarea produsă de petrol, astfel încât echilibrul să rămână același…dar a fost într-un fel natural. Știi ceva numai după ce s-a întâmplat.
Nimeni nu era conștient că a merge pe lună va crea găuri periculoase în scutul de apărare din jurul pământului. Există un strat subtil, invizibil de ozon, la 30 de km deasupra pământului, peste tot în jurul lui. Acest strat de ozon a protejat Pământul. Nu permite tuturor razelor soarelui să intre; permite doar razelor care sunt de ajutor vieții, copacilor, ființelor umane – iar razele distructive sunt respinse. Dar nimeni nu a fost conștient de asta, așa că nimeni nu poate fi învinovățit pentru asta.
Când primele noastre rachete au mers dincolo de atmosfera densă de 30 de km, ele au creat găuri în stratul de ozon; iar din acele găuri, straturile protective au dispărut. Acum toate razele soarele pot intra prin acele gărui, și ele au adus multe boli care nu au fost cunoscute până acum.
Dar acum putem face aranjamente dacă vrem să mergem pe lună. În primul rând, este ceva nebunesc; doar oamenii care sunt nebuni
Photo Credit: (NASA/Bill Ingalls)
într-un fel, vor să se ducă pe lună. Pentru ce? – acolo nu există nici apă, nici verdeață sau aer de respirat. Care este rostul în asta? Experții militari sunt poate singurii care sunt adânc interesați în a pune stăpânire pe lună – pentru că atunci luna poate fi făcută bază pentru a trimite arme nucleare către Uniunea Sovietică, dacă America pune mâna pe ea, sau dacă Uniunea Sovietică pune mâna pe lună, devine teritoriul lor.
Dar chiar dacă vreți să mergeți pe lună, ar trebui să fiți atenți să nu creați aceste găuri; iar dacă le creați, ar trebui să faceți imediat aranjamente să fie acoperite din nou, pentru ca razele distructive ale soarelui să nu ajungă la Pământ.
Un lucru trebui ținut minte, Tara: omul poate merge doar înainte; nu există nici o cale de întoarcere. Și nici nu are sens, dealtfel. E doar imaginația oamenilor că în trecut, atunci când nu exista tehnologie, totul era frumos și bun. Asta e absolut greșit. Îți voi da câteva exemple.
Hindușii se laudă foarte tare că în vremurile de aur de demult, oamenii erau atât de bogați încât lacătele nu erau niciodată folosite la uși. Da, este menționat în scripturi că lacătele nu erau folosite. Dar nu spune că oamenii erau atât de bogați încât nu exista nici un furt – astfel că lacătele nu erau folosite. Concluzia mea este exact opusă: lacătele nu fuseseră inventate încă, deci cum ar fi putut să le folosească? În al doilea rând, oamenii erau foarte săraci; nu exista nimic care să fie pus sub lacăt.
Iar dacă cineva spune că oamenii erau bogați și că nu existau lacăte și nu existau furturi, atunci ar trebui să se uite din nou în toate scripturile trecutului. Gautama Buddha, în fiecare zi, timp de patruzeci și doi de ani în continuu, a predicat că furatul este ceva rău. Mă întreb pe cine învăța el? Dacă nu avea loc nici un furt – chiar și lacătele nu erau necesare – atunci el trebuie să fi fost nebun, vorbind unor oameni care nu au furat niciodată și care nu urmau să fure, așa erau de bogați. Atunci de ce a continat, în fiecare zi?
Și nu a fost doar Gautama Buddha; Mahavira a continuat să facă același lucru, și alte scripturi și alți maeștri din trecut au insistat cu toții că a fura este un păcat. Aceasta este o dovadă suficientă că erau hoți peste tot.  Așa că singura cale posibilă de a explica de ce lacătele nu erau folosite este a mea: pentru că lacătele nu fuseseră încă inventate.
Lacătele sunt și ele parte din tehnologie. Dacă mergi la o societate de aborigeni care trăiesc în pădure, ei nu folosesc lacăte, pentru că nu pot crea lacăte și nu sunt suficienți de bogați nici măcar pentru a cumpăra lacăte din orașe. Și pentru ce? – pentru că ei nu au nimic în casele lor. Dacă pot obține o masă pe zi, aceasta este o mare binecuvântare de la Dumnezeu. Cei mai mulți dintre ei nu obțin nici măcar o masă pe zi.
Tehnologia nu ar trebui privită doar la modul negativ. În India, chiar înainte de acest secol, nouă copii din zece mureau. Astăzi, situația s-a inversat: doar un singur copil din zece moare, datorită progresului medicinii. Hainele pe care le îmbrăcați…în curând va fi imposibil să oferi haine de bumbac pentru toată lumea – și nici nu este nevoie: haine mai bune pot fi produse cu ajutorul tehnologiei. Doar ca simbol al filozofiei mele, eu nu folosesc niciodată ceva din bumbac. Hainele mele sunt producții pure ale tehnologiei – sută la sută polyester.
Tehnologia poate crea haine mai bune, case mai luminoase și mai frumoase; nu e nevoie să folosiți material greu, costisitor. Tehnologia e sortită să creeze mâncare mai bună, mai echilibrată, dându-vă toate vitaminele care sunt necesare și oferindu-vă și un gust mai bun – acum plantele nu sunt atât de științifice. Orice aromă poate fi dată hranei tale. Nu e nevoie ca oamenii să mănânce carne doar pentru gust, pentru că orice hrană poate fi impregnată cu aroma de carne.
Tehnologia are și o parte mai bună; dar dacă renunțați la toată tehnologia modernă, veți în cădea în epocile întunecate, va fi cea mai mare violență de pe pământ, predicată de un om care a crezut că violența sa este nonviolentă.
Dar ceva trebuie făcut. Până acum, tehnologia doar a bâjbâit. Acum îi putem da o direcție; și putem renunța la toate acele lucruri care sunt distructive pentru ecologie, armonie, natură, viață.
Eu sunt pentru tehnologie – dar o tehnologie mai bună, o tehnologie mai umană.

Source: Osho, The rebellious spirit, chapter 8, q1
Copyright© Fundaţia Internaţională Osho
Copyright, pentru versiunea în limba română: Osho Joy Meditation Center
Traducere și adaptare din limba engleză: Marius Lazăr
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc ca esti alaturi de mine.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LIKE

Etichete

1 (1) 1998 (1) 2 (1) 2012 (65) 2013 (16) 2014 (5) 2015 (5) 2016 (2) 2017 (1) 3 (1) 4 (1) 5 (1) 6 (1) A te iubi (12) Acceptare (2) Access Bars (2) Access Consciousness (1) ACTIVAREA KUNDALINI (1) Adamus (6) Adevar? (42) Afaceri (1) Afirmatii (1) ajutor (7) Alexandru Pargaru (3) Aloe Vera (1) Amintiri din moarte clinica (1) Among Us (1) Andrei Laslau (1) Änglavakt (1) Apa (13) apocalipsa (3) Argangheli (3) ARHANGHELUL MIHAIL (1) Asa NU (1) Astazi Dumnezeu vrea ca tu sa stii (10) Astrologie (14) Astronaut (1) Augusto Cury (1) Barbara Hand Clow (6) Barbatul si Femeia (8) Bebe Mihaescu (1) bucegi (1) Bunker Roy (1) caini (1) carte (39) Cartoful (2) Castigatorul la (1) ceapa (1) chakre (4) Chakrele Corpului Uman (2) Charlie Chaplin (1) Codul Lui Oreste (6) COMPASIUNE (1) Conspiratia Tacerii (1) Constelatia Pleiadelor (2) copii (36) copiii (13) copiii de cristal (3) crime time (2) cristofor (1) Curs De Dezvoltare Personala (7) Dan Farcas (1) Dan Luca (2) Dan Puric (1) daruieste viata (1) david (1) dedublare (1) Deepak Chopra (2) Dezvoltare personala (267) Dezvoltare Spirituala (73) Dimitrova (1) Dincolo de limite (1) doctor (1) documentar (2) Doneaza (1) doreen virtue (3) Dorinte (1) Downey (6) DR. WAYNE W. DYER (2) drama (1) Drunvalo Melchizedek (3) Echilibrul vorbirii și tăcerii (1) echinoctiu (1) ECKHART TOLLE (7) Eclipsa (4) Editura For You Newsletter (57) ego (3) Elena Cocis (1) eliberare (1) energii (16) Episodul (6) euro (1) evrei (1) evreii au talent (1) extraterestri (11) Fericire (3) film (37) FLP (2) Fotografie (5) frica (5) Furie (1) Gabriela Benchea (2) Gerrit Gielen (1) Greg Braden (1) HIPERSENSIBILITATE (1) Ho’oponopono (3) iertare (10) ingeri (13) ingrijorarea (1) inima (7) Intelepciune (2) intinereste (1) Intoleranta Alimentara (1) Inuaki (2) INUAKI Reptilianul Din Mine (1) Ioan Alexandru (1) ioan vladuca (1) Isus (8) iubire (48) Iustin Narcis Ianau (1) Iustin Parvu (2) James Tyberonn (1) japonia (2) Jennifer Hoffman (27) Johan Brisinger (1) Jordan Duchnycz (1) judecata (1) Kahlil Gibran (1) Karen Bishop (1) Karma (2) Kryon (7) Lauren C. Gorgo (15) Lauren Gorgo (3) lectii (1) luther (1) Magul din Carpati (1) manuscris (1) Manuscrisele de la Marea Moarte (1) Marea Moarta (1) Maria Magdalena (1) Mark Boyle (1) marte (4) Masaru Emoto (1) Matei (32) Maturitate (1) mayas (5) McDonald's (1) medicina (2) mesaj (3) Metatron (1) Michael Nvquist (1) Michael Odoul (3) mierea de albini (2) Minti luminate (1) minune (5) miracol (20) mister (7) Monica visan (2) Mullins (1) Mullins Food Products (1) Muzica (11) Muzica de relaxare (1) Muzica Motivationala (3) Narcis (1) natural (1) naturist (1) Neale Donald Walsch (1) Niculina Gheorghiţă (14) noua generatie (1) Noul val de Iubire (1) Nu e sfarsitul lumii (1) NU vaccinarii (24) nuci (2) Ora Pamantului (1) Oscar Wilde (1) OSHO (28) otrava (1) OZN (30) Pace (1) Pamantul (6) PAMANTUL IN DIMENSIUNEA A 5-A (2) parinti (2) Parinti straluciti (1) Paul Ferrini (9) Plansul (1) Plenitudine (2) Poezie (10) portal (1) Portalul Datei Triple (1) povesti cu talc (58) printre noi (1) profesori fascinanti (1) Profetii (7) Psihologie (8) Rai (1) reptilianul din mine (1) Respect (3) ridiche neagra (1) Roma Downey (6) România (28) Ronna Herman (1) Rudolf Steiner (1) rugaciune (2) SaLuSa (35) sanatate (125) Schimbarea (4) Scrisoare (1) Scrisori din Cer (1) secret (1) secrete (2) SENSIBILITATE (1) sfecla rosie (1) Shift (1) siberia (1) Simplificare (1) Sleep Talk (1) Smerenie (1) sms (1) solstitiu (1) Spiritualitate (32) Stephen Covey (3) Sti (1) Stiati ca.... (47) Stima de sine (1) succes (1) suflet (5) Sundar Singh (1) sunet (1) Sunt eu insumi (2) Şi tu poţi fi Supernanny (2) talent (2) Tehnica Bowen (1) Tehnici (2) Tehnici de meditatie (4) Terapia iertarii (3) terapie (3) test (1) Tom Kenyon (9) Traditii (1) Traieste (1) transmisie (39) Triada Eclipselor (3) tunami (1) tusea (1) ufolog (1) Uleiul de cocos (1) Vanga (1) Viata (7) video (62) vindecare (2) vitamina C (1) vitamine (1) Zambeste (1)