Vrem sa devenim experti in domeniul ales.
Vrem independenta financiara.
Vrem sa avem niste prieteni care sa ne sustina, in loc sa ne traga in jos.
Vrem sa avem un partener sau o partenera care sa ne iubeasca.
Insa ceva ne opreste. Poate e drumul lung care trebuie parcurs, poate e nivelul acestuia de greutate, suisurile si coborasurile, obstacolele care apar in cale, poate sunt sacrificiile pe care e nevoie sa le facem pentru a duce planul nostru la bun sfarsit.
Problema e ca ne entuziasmam doar cand vine vorba de obiectiv. Vrem sa trecem prin proces cat mai rapid cu putinta. Arata-mi trucurile, arata-mi scurtaturile, arata-mi magia! De ce se intampla lucrul asta? Pentru ca nu stim cum anume sa ne bucuram de calatoria pe care o avem de parcurs.
Secretul #1: Atingerea obiectivului nu iti va aduce fericire.
Suna ca o afirmatie obosita, insa aceasta contine un mare adevar. Poti avea muschii lui Bruce Lee, poti scapa de saracie, si-ti poti gasi dragostea vietii tale, insa nivelul de satisfactie pe care-l vei avea va fi acelasi ca pana acum. Cand iti vei atinge obiectivul, atitudinea pe care o ai, pe care ai purtat-o cu tine pana acum, si in care ai devenit expert de cate ori ai repetat-o, o vei aduce in cadrul rezultatului final.Si dupa ce te-ai chinuit atat de mult sa obtii acest lucru, ce crezi ca o sa se intample? Poate vei simti un anumit grad de “exaltare”, insa acea multumire nu va dura mult. Poti testa asta foarte usor: Du-te la magazin, cumpara-ti ceva ce ai amanat sa-ti iei pana acum si vezi cat de mult tine starea pe care o ai dupa ce ai fost la cumparaturi.
Secretul #2: Nu te poti forta sa iesi din zona de confort.
Ma amuza “gurus” care-si dau cu biciul in trib. “Esti un lenes! Nu vrei sa faci nimic! Iti place unde esti!” Oricat de mult i-ai zice unuia sa iasa din zona de confort, oricat de multe citate motivationale sau sfaturi pline de intelepciune i-ai baga pe gat, daca omul nu simte acest lucru, daca nu e pregatit sa faca o schimbare, pe o ureche o sa-i intre si pe amandoua o sa-i iasa.Pe tine ce te face sa-ti depasesti limitele? Ce te provoaca? Poate porni cu o samanta de nesatisfactie. Simti ca nu esti liber, ca nu meriti ceea ce ti se intampla, ca nu-ti traiesti viata pe care ti-o doresti. Insa ai nevoie si de o anumita realizare mintala, sa simti ca “esti creatorul propriului univers” si ca “poti muta muntii din loc”.
Aceasta atitudine ia nastere dupa ce constientizezi ca, tot ce ti s-a intamplat pana acum, ai lasat lucrurile astea sa vina in viata ta. OK, nu poti controla factori externi, evenimente, persoane, nu-ti poti schimba genetica, insa poti controla raspunsul pe care-l ai la acestea. Daca altii au avut o agenda pentru tine, ai decis sa te supui dorintelor lor. Sau ai decis sa stai pe tusa, ai decis sa nu faci nimic.
Te vei schimba cu adevarat doar in momentul in care vei simti, intr-un mod puternic, ca cel mai mare responsabil pentru viata ta esti tu.
Secretul #3: Nu tine de activitate, ci de semnificatia ei.
Doua persoane pot face exact acelasi lucru, insa “de ce”-ul lor si trairile lor pot fi diferite.Unul uraste din tot sufletul ce trebuie sa faca, celalalt invata lucruri despre el, despre ce poate face, despre limitele lui.
Unul nu stie cum sa-si termine treaba mai rapid, celalalt este “prezent” si se bucura de fiecare pas.
Unul vrea sa demonstreze ceva, celalalt vrea sa fie cea mai buna varianta a sa.
Unul isi spune ca nu e facut pentru asta, celalalt este bland cu propria-i persoana, zicandu-si, precum Mary Anne Radmacher, “I will try again tomorrow”.
Unul se ia prea in serios, celalalt gaseste modalitati sa transforme totul intr-un joc si sa se distreze.
Cand unul doar a obtinut rezultatul dorit, altul si-a demonstrat ca poate depasi orice obstacol.
Secretul #4: Curiozitate, joaca, flow si arousal.
Calibrarea nivelului de dificultate este foarte importanta. Nu de putine ori m-am trezit ca renunt la a mai face un lucru doar pentru ca ma simteam coplesit de sarcinile implicate. Oricat de avansat esti intr-un domeniu, nu te poti astepta sa fii zmeu din prima in altul. E in regula sa fii incepator.Porneste-ti calatoria dintr-un cadru de curiozitate. Oare cum este daca fac… asta? Oare ce pot descoperi nou? Ce pot invata? Incearca tot ce e de incercat, fara sa iti pese de rezultat.
Apoi treci in cadrul de joaca. Stii ce se poate face, dar nu urmezi totul ca la carte. Testeaza-ti banuielile. Fa ceva ce nu ai mai citit pe nicaieri.
Cred ca stii deja de starea de flux. E starea pe care o traiesti atunci cand nivelul de dificultate al unei sarcini este egal cu nivelul abilitatilor pe care le ai. Prea usor pentru tine? Creste dificultatea. Prea greu? Scade-o, pana cand te simti destul de confortabil cu ea.
Cand ajungi in flow, deja esti cat de cat experimentat si poti sa iei lucrurile mai in serios. Poti sa fii mai organizat, sa urmezi un plan, insa nu uita sa iti aranjezi lucrurile in asa fel incat sa te si distrezi. Citeste articolele mele anterioare ca sa-ti faci o idee despre cum poti implementa asta.
De-abia in arousal incepe jocul cu adevarat. Vrei sa devii bun, vrei sa devii un expert, iar pentru asta cresti nivelul de dificultate cu “o liniuta” peste nivelul capacitatilor tale. Asta inseamna sa iesi din zona de confort: sa faci ceva care te “zgaltaie” un pic, dar nu asa de mult incat sa-ti provoace o stare de anxietate.
Secretul #5: Salveaza-ma de la a fi perfect si complet.
Uneori, pur si simplu n-o sa ai chef. E inevitabil. Asta nu inseamna ca esuezi. Esuezi doar daca ai renuntat. Daca simti ca vrei sa iei o pauza, ia-o. Cand o sa te intorci, n-o sa incepi de la zero, ci de la nivelul la care ai ajuns. Ai grija doar ca pauza sa nu fie asa de mare incat sa pierzi “momentum”-ul creat.Daca vezi ca tot nu te atrage calatoria, o sa trebuiasca sa schimbi parti componente ale ei, pana cand o sa devina ceva care-ti face placere. Ce se intampla daca nu faci asta? La un moment dat, o sa te epuizezi si o sa renunti. Asa de simplu. Nu poti intretine ceva care te face sa te simti secatuit de energie pe termen lung.
Bucuria calatoriei o simti atunci cand vezi ca ai crescut ca persoana, ca urmare a depasirii limitelor, si intinzi mana dupa urmatoarea piatra de hotar, iarasi si iarasi si iar.
Tu cum iti poti schimba activitatea si perceptia asupra ei? Ce faci ca sa te bucuri de calatorie, indiferent daca ajungi la destinatie sau nu?
Sursa : http://mayhem.ro/calatoria-ta
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Multumesc ca esti alaturi de mine.