Astazi gusturile au evoluat, preferintele s-au schimbat, retetele traditionale au suferit modificari, prin urmare si reteta painii de casa. Pentru a o face mai dietetica, faina alba a fost inlocuita total sau partial cu alte tipuri de faina (de secara, de tarate, neagra) s-au adaugat seminte de in, susan sau de dovleac, cartofi, malai, naut, dar indiferent ce va contine si daca o veti gati in bucataria proprie se va numi paine de casa.
Numai zabovim cu explicatiile, iata cateva secrete divulgate de micii bucatari:
1.Temperatura apei – Apa este foarte important sa fie caduta, nu fierbinte! 40° C ar fi temperatura optima. Va recomandam sa incercati temperatura apei cu degetul!
2.Temperatura ambientala – Ca si temperatura apei, cea ambientala joaca un rol important in cresterea aluatului. Cu totii stim ca pentru a creste cozonacul sau painea, camera in care se pune la crescut aluatul trebuie sa fie ca intr-o zi torida de vara.
3.Tipul de faina – Daca alegeti sa folositi tipuri de faina de genul 450, 550 sau 650 (fainuri folosite in retete de patiserie) trebuie sa stiti ca rezultatul va avea un miez moale si aerat, pe scurt o paine pufoasa. Pe cand o faina de tipul 1500-1750, faina integrala, semi-integrala, duce la obtinerea unor paini cu miez compact, sanatoase.
4.Recipientele pentru copt – Indiferent de tipul de vas folosit va trebui sa utilizati un capac (sticla yena sau termorezistenta), astfel incat painea sa se coaca intr-un mediu cald si umed. Pentru obtinerea unui aspect rustic, pentru o coaja crocanta, noi va sfatuim sa incingeti vasele inainte de a pune aluatul la copt. Rezultatul va fi exact ca o paine coapta pe vatra!
5.Temperatura de coacere - Foarte important este respectarea temperaturii de coacere, dar mai important este sa va cunoasteti cuptorul. Fiecare cuptor are capriciile lui, si daca aveti un cuptor cu termostat, aveti grija, pentru ca temperatura anuntata difera de la un cuptor la altul. Iata un pont: daca painea crescut si a inceput sa se rumeneasca, mutati gratarul cuporului pe care se afla painea, un nivel mai sus, iar pe fundul cuptorului puneti un vas cu apa. Prin aceasta metoda veti crea umiditate in cuptor si veti supraveghea procedeul de coacere.
6.Timpul de respiro - Se refera la timpul alocat sederii painii in cuptorul stins. Dupa coacere lasati cateva minute painea sa se acomodeze usor-usor cu temperatura, inainte de a o aduce brusc la temperatura camerei pentru a o scoate din tava de copt.
Nu uitati sa respectati pasii retetelor si sa adaugati ingredientul secret, iar reusita va fi pe masura efortului. Spor la treaba!
Paine de casa
Reteta e usoara aveti grija ca atunci cand scoateti painea din cuptor sa o infasurati intr-un servet de bucatarie si sa o lasati sa stea cel putin 15 minute inainte de a o servi...Sursa : http://www.petitchef.ro/articole/retete/painea-de-casa-o-paine-fermecata-aid-86
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Multumesc ca esti alaturi de mine.