Facebook Like

Tu nu ești singur

EMAG

duminică, 24 martie 2013

Painea de casa, o paine fermecata!

Da, painea de casa! Eu zic ca e o paine fermecata. Am gustat-o facuta in atatea moduri, in atatea cuptoare, cate case am colindat, ca era rotunda, sau in forma de cozonac, impletita sau simpla, indiferent ca era calda, sau facuta de o zi, avea de fiecare data alt gust. Desi reteta e simpla, apa, faina, sare si drojdie, fiecare gospodina are un ingredient secret: multa dragoste!
Astazi gusturile au evoluat, preferintele s-au schimbat, retetele traditionale au suferit modificari, prin urmare si reteta painii de casa. Pentru a o face mai dietetica, faina alba a fost inlocuita total sau partial cu alte tipuri de faina (de secara, de tarate, neagra) s-au adaugat seminte de in, susan sau de dovleac, cartofi, malai, naut, dar indiferent ce va contine si daca o veti gati in bucataria proprie se va numi paine de casa.
Numai zabovim cu explicatiile, iata cateva secrete divulgate de micii bucatari:
1.Temperatura apei – Apa este foarte important sa fie caduta, nu fierbinte! 40° C ar fi temperatura optima. Va recomandam sa incercati temperatura apei cu degetul!
2.Temperatura ambientala
– Ca si temperatura apei, cea ambientala joaca un rol important in cresterea aluatului. Cu totii stim ca pentru a creste cozonacul sau painea, camera in care se pune la crescut aluatul trebuie sa fie ca intr-o zi torida de vara.
3.Tipul de faina
– Daca alegeti sa folositi tipuri de faina de genul 450, 550 sau 650 (fainuri folosite in retete de patiserie) trebuie sa stiti ca rezultatul va avea un miez moale si aerat, pe scurt o paine pufoasa. Pe cand o faina de tipul 1500-1750, faina integrala, semi-integrala, duce la obtinerea unor paini cu miez compact, sanatoase.
4.Recipientele pentru copt
– Indiferent de tipul de vas folosit va trebui sa utilizati un capac (sticla yena sau termorezistenta), astfel incat painea sa se coaca intr-un mediu cald si umed. Pentru obtinerea unui aspect rustic, pentru o coaja crocanta, noi va sfatuim sa incingeti vasele inainte de a pune aluatul la copt. Rezultatul va fi exact ca o paine coapta pe vatra!
5.Temperatura de coacere
- Foarte important este respectarea temperaturii de coacere, dar mai important este sa va cunoasteti cuptorul. Fiecare cuptor are capriciile lui, si daca aveti un cuptor cu termostat, aveti grija, pentru ca temperatura anuntata difera de la un cuptor la altul. Iata un pont: daca painea crescut si a inceput sa se rumeneasca, mutati gratarul cuporului pe care se afla painea, un nivel mai sus, iar pe fundul cuptorului puneti un vas cu apa. Prin aceasta metoda veti crea umiditate in cuptor si veti supraveghea procedeul de coacere.
6.Timpul de respiro
- Se refera la timpul alocat sederii painii in cuptorul stins. Dupa coacere lasati cateva minute painea sa se acomodeze usor-usor cu temperatura, inainte de a o aduce brusc la temperatura camerei pentru a o scoate din tava de copt.
Nu uitati sa respectati pasii retetelor si sa adaugati ingredientul secret, iar reusita va fi pe masura efortului. Spor la treaba!

Paine de casa

Reteta e usoara aveti grija ca atunci cand scoateti painea din cuptor sa o infasurati intr-un servet de bucatarie si sa o lasati sa stea cel putin 15 minute inainte de a o servi...
Paine de casa
  • Paine de casa
  • Paine de casa
  • Paine de casa
  • Paine de casa
  • Paine de casa cu cartofi

Sursa : http://www.petitchef.ro/articole/retete/painea-de-casa-o-paine-fermecata-aid-86

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc ca esti alaturi de mine.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LIKE

Etichete

1 (1) 1998 (1) 2 (1) 2012 (65) 2013 (16) 2014 (5) 2015 (5) 2016 (2) 2017 (1) 3 (1) 4 (1) 5 (1) 6 (1) A te iubi (12) Acceptare (2) Access Bars (2) Access Consciousness (1) ACTIVAREA KUNDALINI (1) Adamus (6) Adevar? (42) Afaceri (1) Afirmatii (1) ajutor (7) Alexandru Pargaru (3) Aloe Vera (1) Amintiri din moarte clinica (1) Among Us (1) Andrei Laslau (1) Änglavakt (1) Apa (13) apocalipsa (3) Argangheli (3) ARHANGHELUL MIHAIL (1) Asa NU (1) Astazi Dumnezeu vrea ca tu sa stii (10) Astrologie (14) Astronaut (1) Augusto Cury (1) Barbara Hand Clow (6) Barbatul si Femeia (8) Bebe Mihaescu (1) bucegi (1) Bunker Roy (1) caini (1) carte (39) Cartoful (2) Castigatorul la (1) ceapa (1) chakre (4) Chakrele Corpului Uman (2) Charlie Chaplin (1) Codul Lui Oreste (6) COMPASIUNE (1) Conspiratia Tacerii (1) Constelatia Pleiadelor (2) copii (36) copiii (13) copiii de cristal (3) crime time (2) cristofor (1) Curs De Dezvoltare Personala (7) Dan Farcas (1) Dan Luca (2) Dan Puric (1) daruieste viata (1) david (1) dedublare (1) Deepak Chopra (2) Dezvoltare personala (267) Dezvoltare Spirituala (73) Dimitrova (1) Dincolo de limite (1) doctor (1) documentar (2) Doneaza (1) doreen virtue (3) Dorinte (1) Downey (6) DR. WAYNE W. DYER (2) drama (1) Drunvalo Melchizedek (3) Echilibrul vorbirii și tăcerii (1) echinoctiu (1) ECKHART TOLLE (7) Eclipsa (4) Editura For You Newsletter (57) ego (3) Elena Cocis (1) eliberare (1) energii (16) Episodul (6) euro (1) evrei (1) evreii au talent (1) extraterestri (11) Fericire (3) film (37) FLP (2) Fotografie (5) frica (5) Furie (1) Gabriela Benchea (2) Gerrit Gielen (1) Greg Braden (1) HIPERSENSIBILITATE (1) Ho’oponopono (3) iertare (10) ingeri (13) ingrijorarea (1) inima (7) Intelepciune (2) intinereste (1) Intoleranta Alimentara (1) Inuaki (2) INUAKI Reptilianul Din Mine (1) Ioan Alexandru (1) ioan vladuca (1) Isus (8) iubire (48) Iustin Narcis Ianau (1) Iustin Parvu (2) James Tyberonn (1) japonia (2) Jennifer Hoffman (27) Johan Brisinger (1) Jordan Duchnycz (1) judecata (1) Kahlil Gibran (1) Karen Bishop (1) Karma (2) Kryon (7) Lauren C. Gorgo (15) Lauren Gorgo (3) lectii (1) luther (1) Magul din Carpati (1) manuscris (1) Manuscrisele de la Marea Moarte (1) Marea Moarta (1) Maria Magdalena (1) Mark Boyle (1) marte (4) Masaru Emoto (1) Matei (32) Maturitate (1) mayas (5) McDonald's (1) medicina (2) mesaj (3) Metatron (1) Michael Nvquist (1) Michael Odoul (3) mierea de albini (2) Minti luminate (1) minune (5) miracol (20) mister (7) Monica visan (2) Mullins (1) Mullins Food Products (1) Muzica (11) Muzica de relaxare (1) Muzica Motivationala (3) Narcis (1) natural (1) naturist (1) Neale Donald Walsch (1) Niculina Gheorghiţă (14) noua generatie (1) Noul val de Iubire (1) Nu e sfarsitul lumii (1) NU vaccinarii (24) nuci (2) Ora Pamantului (1) Oscar Wilde (1) OSHO (28) otrava (1) OZN (30) Pace (1) Pamantul (6) PAMANTUL IN DIMENSIUNEA A 5-A (2) parinti (2) Parinti straluciti (1) Paul Ferrini (9) Plansul (1) Plenitudine (2) Poezie (10) portal (1) Portalul Datei Triple (1) povesti cu talc (58) printre noi (1) profesori fascinanti (1) Profetii (7) Psihologie (8) Rai (1) reptilianul din mine (1) Respect (3) ridiche neagra (1) Roma Downey (6) România (28) Ronna Herman (1) Rudolf Steiner (1) rugaciune (2) SaLuSa (35) sanatate (125) Schimbarea (4) Scrisoare (1) Scrisori din Cer (1) secret (1) secrete (2) SENSIBILITATE (1) sfecla rosie (1) Shift (1) siberia (1) Simplificare (1) Sleep Talk (1) Smerenie (1) sms (1) solstitiu (1) Spiritualitate (32) Stephen Covey (3) Sti (1) Stiati ca.... (47) Stima de sine (1) succes (1) suflet (5) Sundar Singh (1) sunet (1) Sunt eu insumi (2) Şi tu poţi fi Supernanny (2) talent (2) Tehnica Bowen (1) Tehnici (2) Tehnici de meditatie (4) Terapia iertarii (3) terapie (3) test (1) Tom Kenyon (9) Traditii (1) Traieste (1) transmisie (39) Triada Eclipselor (3) tunami (1) tusea (1) ufolog (1) Uleiul de cocos (1) Vanga (1) Viata (7) video (62) vindecare (2) vitamina C (1) vitamine (1) Zambeste (1)